Voditelj šokirao komentarom o obiteljskom nasilju: Žene moraju paziti da ne provociraju

Screenshot: YouTube

VODITELJ ESPN-a Stephen A. Smith našao se na meti kritika zbog svojih kontroverznih komentara o obiteljskom nasilju.

U emisiji "First Take", u kojoj razgovara o sportskim pitanjima sa Skipom Baylessom, počeo je raspravu o nasilju potaknut slučajem Raya Ricea, igrača američkog nogometa.

Rice je ovaj tjedan dobio suspenziju i neće igrati sljedeće dvije utakmice, piše NY Daily News. To je posljedica skandala koji je izbio u veljači kada je TMZ objavio snimku na kojoj Rice vuče svoju onesviještenu zaručnicu. Kasnije se saznalo kako je između njih došlo do fizičkog sukoba i oboje su uhićeni.



Američki mediji odmah su komentirali iznimno malu kaznu za sportaša. Isto je u svojoj emisiji odlučio napraviti i Smith, ali njegovi komentari krenuli su u krivom smjeru.

Voditelj je počeo svoju analizu obiteljskog nasilja i rekao kako nema opravdanja za dizanje ruke na ženu. Zatim je dodao da "postoje neki tipovi koji su grozni i napravit će to bez obzira na sve i zato se moramo pobrinuti da ne napravimo ništa kako bi isprovocirali kriva djela".

"Moramo napraviti sve što je u našoj moći kako se to ne bi dogodilo. Znamo što muškarci ne smiju napraviti, ali moramo se također pobrinuti da i vi napravite sve možete kako se to ne bi dogodilo. Znamo da su oni loši, da su kriminalci, da vjerojatno zaslužuju zatvor, ali moramo se potruditi da naučimo sve što možemo o elementima provokacije", rekao je Smith, a ove njegove riječi izazvale su buru negativnih komentara u medijima.

Prva je reagirala njegova kolegica s ESPN-a Michelle Beadle: "Razmišljam o tome da obučem minicu ovaj vikend. Ne želim ni pomisliti što ću time izazvati. Jednom sam bila u nasilnoj vezi. Znam da i žene i muškarci mogu biti zlostavljači. Širiti poruku da ne smijemo provocirati je krivo. Nasilje nije žrtvin problem. To je problem zlostavljača. Insinuirati drugačije je neodgovorno i odvratno".



Smith se pokušao opravdati za svoje izjave na Twitteru, ali svoje tweetove kasnije je obrisao i objavio novu izjavu.

"Potpuno razumijem osjetljivost teme, zbunjenost i gađenje koje su moji komentari uzrokovali. Prije svega, kao što ram rekao ranije i što želim naglasiti, nikada nije u redu dignuti ruku na ženu. Razumijem da je važna poanta ostala izgubljena u mojim komentarima koji nisu izašli onako kako sam želio. Želim jasno naglasiti. Ne vjerujem da žena provocira strašno obiteljsko nasilje koje je, na žalost, veliki problem u našem društvu. Nisam to želio reći ili implicirati kada sam govorio o svom osobnom odrastanju i važnoj ulozi koje su žene igrale u mom životu. Razumijem kako su moji komentari mogli biti krivo shvaćeni. Trebao sam bolje artikulirati svoje misli i iskreno se ispričavam", rekao je Smith.


 

Pročitajte više