Vrijeme na Zemlji se usporava, a mi zapravo živimo u prošlosti (i još nekoliko zanimljivih činjenica o vremenu)

Screenshot: YouTube

VRIJEME je nešto o čemu možda ne razmišljamo previše, osim u kontekstu kašnjenja ili kraja radnog vremena. I slično. No, vrijeme je, zapravo, čudesna kategorija. Evo nekoliko činjenica o vremenu koja možda niste znali. Ako i jeste, vrijeme je da se podsjetite.

Najtočniji sat na svijetu je atomski sat koji mjeri vrijeme preciznije od rotacije Zemlje i kretanja zvijezda, a radi na bazi cezija. Bez njega ne bi bio moguć ni GPS, navigacija bi bila znatno otežana i jedan je od najpreciznijih uređaja koje je čovjek ikada napravio. Najnovija generacija atomskih satova ima maksimalnu grešku od 1 sekunde u 30 milijuna godina.

Živimo zapravo u prošlosti, a vrijeme na Zemlji se usporava

Na vrijeme djeluje gravitacija. Einsteinova teorija relativnosti pokazuje da što je promatrač bliže izvoru gravitacije, u ovom slučaju Zemlji, vrijeme prolazi sporije. 

Vrijeme, kako ga mi danas precipiramo, nije uvijek bilo takvo. Einstein zaključuje da je vrijeme "počelo teći" kada se dogodio Veliki prasak. Objašnjenje: vrijeme i prostor su povezani i protjecanje vremena nije moguće bez kretanja, odnosno kretanja kroz prostor.

Još jedna zanimljiva činjenica. Prema neuroznanstveniku Davidu Eaglemanu, svatko od nas živi 80 milisekunda unatrag, odnosno u prošlosti. Ljudski mozak percipira sadašnjost tek nakon što se ona zaista dogodi.

Slika nekog događaja prije dolazi do mozga nego zvuk, no naš mozak sinkronizira te podražaje, pa, primjerice, nečiji pljesak ispred nas, odnosno udaranje ruke o ruku, vidimo i čujemo istovremeno.

I jedna "optimistična" činjenica: vrijeme na Zemlji se - usporava. Zbog utjecaja Mjeseca, dan se produžuje za oko 2 milisekunde svakog stoljeća. Što bi značilo da će za oko 200 milijuna godina dan trajati 25 sati.

I to je nešto.

Pročitajte više