Za sve one koji kritiziraju mlađe generacije: Pet klinaca koji su pametniji od vas

Screenshot: YouTube

KAO ŠTO je to bio slučaj i s mnogim ranijim generacijama, stariji vrlo često znaju kritizirati mlađe naraštaje koristeći izlizane poštapalice koje uglavnom počinju "mladi u današnje vrijeme..." ili "u moje vrijeme..:".

Možda ste pametni, vjerojatno ste iskusniji, ali velika je vjerojatnost da su vas ovi klinci prešišali.

Naime, oni razvijaju matematičke teorije prije nego su ušli u pubertet, programiraju računala kako bi dijagnosticirala rak dojke, analiziraju zagađenje zraka i pronalaze načine kako spriječiti nastanak kancerogenih stanica u pečenom mesu.

TEDx sastavio je listu klinaca koji izreku "na mladima svijet ostaje" čine optimističnom.

1. Desetogodišnji student Princetona i astrofizičar: Jacob Barnett

Kada je imao samo dvije godine, genijalcu Jacobu Barnettu dijagnosticiran je autizam, a liječnici su njegovim roditeljima rekli da nikada neće naučiti govoriti. Do devete godine i pričao je i učio, a dotad je već razvio seriju matematičkih modela koji proširuju Einsteinovu teoriju relativnosti. Uz sve to i duhovit je.



2. Djevojčica koja je u osnovnoj školi razvila program koji dijagnosticira rak dojke: Brittany Wenger

Ako se pokušate sjetiti što ste radili u osnovnoj školi, većina nas složit će se kako vjerojatno nije riječ o nečem o čemu bi se isplatilo pisati. No, to nije slučaj s Brittany Wegner koja je u osnovnoj školi stvarala program koji dijagnosticira rak dojke i koji bi mogao spasiti milijune života.



3. Dvanaestogodišnji programer aplikacija za iPhone: Thomas Suarez

Većina 12-godišnjaka svoje vrijeme provodi igrajući video igre, ali Thomas Suarez otišao je korak dalje. Nakon što je razvio svoju prvu video igru "Bustin Jieber", Thomas svoje znanje koristi kako bi druge podučio kako da postanu programeri i vrijeme provodi družeći sa suosnivačem "MakerBota" (kompanije koja proizvodi 3D printere), Breom Pettisom.



4. Srednjoškolac koji je otkrio novi način otkrivanja raka: Jack Andraka

Prije nego je dobio pravo glasa, Jack Andraka već je izolirao proteine, proučavao znanstvene radove i razvijao nove načine otkrivanja raka gušterače, pluća i jajnika s gotovo stopostotnom točnošću. Na ovu je ideju došao za vrijeme nastave iz biologije, a potom je o njoj napisao e-mail i poslao ga na 200 adresa poznatih javnih ustanova koje se bave istraživanjem tumora. Dr. Anirab Maitra, jedini profesor koji je vjerovao u njegovu ideju i pomogao mu da je realizira, o Jacku kaže: "U nadolazećim ćete godinama za njega čuti. Svima govorim da se sjete Thomasa Edisona i žarulje. On je Edison našeg vremena."



5. Tri djevojke koje se u slobodno vrijeme bore protiv kancerogena, astme i otpornosti na kemoterapiju: Lauren Hodge, Shree Bose i Naomi Shah.


Ovaj znantsveni trio mnoge je ostavio bez riječi. Lauren Hodge otkrila je način na koji zaustaviti nastanak kancerogenih tvari u pečenom mesu, Shree Bose provela je 12 godina istražujući kako pacijenti oboljeli od raka razvijaju imunost na kemoterapiju, a Naomi Shah započela je projekt koji istražuje utjecaj zagađenja na astmatičare. I to sve u slobodno vrijeme.

Pročitajte više