Zadivili mnoge, ali nikad nisu izgrađeni: Pet projekata koji su ostali samo ideja

Foto: Things Magazine, Fabrik LA, Wikimedia Commons, Gothamist, Skyscraper Page

ARHITEKTI su jedni od najvećih mislioca na svijetu.

Bez novih ideja, društvo ne može napredovati i razvijati se, a arhitekti su upravo ti koji konstantno predstavljaju nove koncepte i pomiču granice izvedivog svojim projektima.

No, njihove su ideje često sputane financijskim okovima ili ne naiđu na razumijevanje nadređenih, kao što su vlade i odbori koji nisu u tolikoj mjeri napredni kao oni. To znači da u ladicama velikih arhitekata postoje mnogi planovi koji su nažalost ostali samo na ideji, a Mental Floss je napravio listu od pet vjerojatno najzanimljivijih.

1. Motopia

Prije pedesetak godina tvrtka Pilkington razvila je tehnologiju za izgradnju velikih staklenih ploča te su ih počeli promovirati kao građevinski materijal. Jedan od njihovih planova bila je i Motopia, grad koji je isplanirao Geoffrey Alan Jellicoe. Automobili bi se kretali po cestama koje bi bile izgrađene isključivo na visokim staklenim zgradama, dok bi ostala površina bila namijenjena zelenilu i razonodi pješaka. No, ideja nije zaživjela te je ostala samo nacrtana na papiru.



2. Velika kupola aerodroma LAX

LAX već ima jedinstven izgled; nalikuje velikom svemirskom brodu koji se uzdiže prema nebu. Ali arhitekti Pereira i Luckman 1952. napravili su plan kako bi LAX izgledao još nevjerojatnije. Željeli su čitav aerodrom smjestiti pod veliku kupolu u kojoj bi palme sezale do krova središnje zgrade iz koje bi se dalje širili terminali.



3. Hotel Atraccion u New Yorku

Hotelijer Edward Carlton bio je veliki fan Antonija Gaudija i njegove jedinstvene arhitekture pa je 1908. godine, kad je planirao izgraditi novi hotel za superbogate klijente na Manhattanu, otputovao u Španjolsku kako bi Gaudiju ponudio da taj njegov budući hotel dizajnira. Hotel Attracion trebao je biti visok 305 metara, no Gaudi je već sljedeće godine odustao od tog projekta.



4. Manhattanska kupola


Čak i danas se ponegdje prodiskutira o ideji življenja pod velikom kupolom, a to je bila mnogo češća tema 1960. godine, kad su Buckminster Fuller i Shoji Sadao htjeli čitav Manhattan smjestiti pod 3,3 kilometara široku staklenu kupolu. Danas se ideja stručnjacima čini u potpunosti neizvediva.



5. Green Bird u Londonu

Građani Londona jedva su izbjegli porugu koja bi vjerojatno trajala godinama kad su odbacili ideju gradnje tornja Green Bird 1990. godine. Arhitekti Future Systemsa predložili su izgradnju tornja od 83 kata i visine od 442 metra koji bi bio zakrivljen pri vrhu. Problem je bio samo u njegovom izgledu koji nedvojbeno sugerira na izgled muškog spolnog uda.

Pročitajte više