Zagreb pride udruženje organiziralo akciju kao odgovor na inicijativu u "U ime obitelji"

Foto: Facebook

ZAGREB PRIDE UDRUŽENJE danas je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti organiziralo 40-minutnu akciju "Tomorrow belongs to me (1933)" kao odgovor na anti-LGBT inicijativu "U ime obitelji", koja ima za cilj promjenu Ustava. Ona bi elitizirala određenu demografsku skupinu ljudi, dok bi zanijekala prava ostalih.

Članovi udruge su na svojim Facebook stanicama napisali i objašnjenje koje prenosimo u cijelosti.

Pjesma Johna Kandera i Fred Ebba "Tomorrow Belongs to Me" (Sutra pripada meni) napisana u stilu tipične njemačke budilice za mjuzikl Cabaret, poziva na udruženje mase kroz misao nadmoći jedne normativne, dominantne skupine. Samu pjesmu u filmu te originalnoj verziji Cabaret mjuzikla pjeva član Hitlerove Mladeži potičući tako patriotske osjećaje i ilustrirajući tako tadašnju političku situaciju. Zabunom, misleći da se radi o pravoj nacističkoj himni, Kander i Ebb su bili optuženi za promicanje anti-Semitizma iako su sami židovi.

1933

30. 1. 1933. Adolf Hitler postaje kancelar Njemačke u manjinskoj vladi
28. 2. 1933. pod Hitlerovim pritiskom potpisan "Zakon o obrani naroda i države" kojim se Ustavom zagarantirana ljudska prava ukidaju
5. 3. 1933. na izborima nacisti dobivaju  44% glasova
23. 3. 1933 u Reichstagu izglasan "Zakon o punomoći" kojim se sve ovlasti parlamenta preseljavaju na Vladin kabinet, praktično Hitleru u ruke
10. 5. 1933 palež knjiga u Berlinu
22. 6. 1933 Nacistička stranka jedina u Njemačkoj (ostale su zabranjene ili raspuštene)

U nacističkoj Njemačkoj, svaki zatvorenik u koncentracijskom kampu je morao nositi bedž čija bi ih boja kategorizirala po skupinama. Homoseksualni muškarci morali su nositi rozi prevrnuti trokut.

Pročitajte više