Zaletio se u pješake da dokaže da ih novi Volvo prepoznaje, ali zaboravio je da njegov auto to ne može

Screenshot: YouTube

POKUSNA vožnja koja je trebala pokazati posebne značajke Volva XC60 koje pomažu vozaču nije baš išla po planu.Trgovac automobilima odlučio je pokazati što automobil može pa je njime krenuo na promatrače, očekujući da će se automobil sam zaustaviti. To se nije dogodilo.

Glasnogovornik Volva Stefan Elfström rekao je da sustav automobila nije zamišljen da se koristi na takav način. U videu se vidio kako automobil polako ide unatrag, staje, a potom kreće i ubrzava prema dvoje ljudi koji gledaju prezentaciju. Nasreću, glasnogovornik tvrdi da dvojica muškaraca nisu teško ozlijeđena te su zadobila tek nekoliko modrica.

Iako se isprva tvrdilo da je došlo do kvara prilikom parkiranja automobila, iz Volva su poručili da je trgovac automobilima želio pokazati sustav "City Safety", koji pomaže vozačima u izbjegavanju ili ublažavanju udaraca u druge automobile pri niskim brzinama. Sustav na Volvu iz videa nije osmišljen tako da može prepoznati pješake, za to je potrebno platiti još 3000 dolara. Iz kompanije ipak poručuju da čak i ako imate dodatni sustav koji prepoznaje pješake, nije pametno ni sigurno namjerno se zalijetati na njih, piše magazin Time.

"Vozač iz videa bi poništio djelovanje svih sigurnosnih sustava jer je namjerno ubrzavao prema pješacima. Želim naglasiti da Volvo preporučuje da se ovakvi testovi nikad ne rade s ljudima, samo s lutkama i sličnim predmetima", rekao je glasnogovornik, a na pitanje hoće li sankcionirati trgovca automobilima, odgovorio je da poduzimaju potrebne akcije kako bi spriječili da se slične stvari ne ponavljaju. 

Pročitajte više