Započeta gradnja najvišeg kipa na svijetu: Doseći će čak 182 metra

Foto: Twitter

U INDIJI je započetak gradnja kipa koji bi, kako je najavljeno, trebao biti najviši na svijetu.

Gradi se u spomen Sardaru Vallabhbhaiju Patelu, "Željeznom čovjeku" koji je jedan od osnivača Republike Indije. Ime ovog spomenika bit će Kip jedinstva, a trebao bi doseći visinu od čak 182 metra, što je gotovo duplo više od američkog Kipa slobode u New Yorku te četiri puta više od Kipa Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru.

Kip će se graditi na otoku rijeke Narmada u indijskoj državi Gujarat, a previđa se da će gradnja trajati oko četiri godine. Vlasti su također apelirali na građane da daruju ostatke metala i oruđa koji će se koristiti u izgradnji Kipa jedinstva.

"Ljudi dolaze vidjeti Taj Mahal, posjećuju SAD zbog Kipa slobode te Francusku zbog Eiffelovog tornja. Sada će dolazi i ovamo kako bi vidjeli ovo čudo", rekao je pokretač projekta Narendra Modi, ministar Gujarata u četvrtak na svečanosti početka gradnje, a taj se dan proslavila i 138. obljetnica rođenja Sardara Patela, piše International Business Times.



Kako se procjenjuje, izgradnja najvišeg kipa na svijetu koštat će oko 340 milijuna dolara, a sredstva će se prikupljati iz javnih fondova kao i putem privatnih donacija. Kada bude dovršen, taj će kip biti 54 metra viši od dosadašnjeg najvišeg, a to je zlatni kip Bude u Kini.

Mnogi ovu Modijevu inicijativu vide kao politički manevar približavanja svojim sunarodnjacima, njih 1,2 milijarde, koji će sljedeće godine izaći na državne izbore.

Sardar Patel bio je bliski prijatelj Mahatme Gandhija te se 1947. protivio britanskoj vlasti u Indiji koja je htjela njegovu domovinu podijeliti na većinski hindu Indiju te muslimanski Pakistan.

Pročitajte više