Zašto svi ženski likovi u Disneyevim crtićima imaju isto lice?

Foto: Press; Tumblr

GLAVNI animator koji potpisuje animacije u Disneyevom filmu "Frozen" već je jednom izjavio kako je teško crtati lice na ženskim likovima koje animira. "Morate prikazati širok raspon emocija, a istovremeno paziti da čitavo to vrijeme budu lijepe. Posebno je teško kada u filmu često imate dva ženska lika koja su istovremeno prikazana, blizu jedan drugom, teško ih je napraviti drugačijima", izjavio je tada Disneyev animator.
 
No, ta se praksa očito ustalila, pa je pitanje ponovno postavio jedan od korisnika na Tumblru, pod imenom Alex, koji stoji iza profila Every Flavored Bean, a koji si je dao truda i vremena pa se detaljno pozabavio ženskim likovima u Pixarovom "Inside Out", a onda je istražio i većinu drugih Disneyevih novijih animiranih likova. 
 
Zaključio je da, dok muški likovi imaju vidno različite oblike glave i lice...
 
 
...sa ženskim likovima to nikako nije slučaj.
 
 
"Pogledao sam trailer i shvatio da tri ženska lika imaju praktički isto lice - velike oči, mali nos i pomalo bucmaste obraze", kaže Alex koji je odlučio istražiti stvar kako treba pa je proučio sve poznate ženske likove u Disneyevim filmovima u posljednjem desetljeću.
 
"Očito je da su svi ženski likovi u Disneyevim crtićima klonovi jedni drugih, odnosno nekog lika s početka priče, s okruglim obrazima i uznemirujuće malim nosom... Jednostavno nema drugog objašnjenja za toliki nedostatak raznolikosti u animiranju ženskih likova (ili ima, a to je lijeni seksizam?)", objašnjava Alex.

Pročitajte više