Zatvoren 18. SFF: Zvijezde prošetale crvenim tepihom prije dodjele nagrada

DODJELOM nagrada Srce Sarajeva u Narodnom pozorištu ove je subote navečer završen 18. po redu Sarajevo Film Festival.

Nakon svečane ceremonije na Red Carpetu, žiri je odlučio da iz konkurencije od 22 igrana filma, prestižnu nagradu Srca Sarajeva za najbolji film dobiva emotivna rumunjska drama „Svi iz naše porodice“.

Srca Sarajeva za najboljeg glumca preuzeo je Uliks Fehmiu ("Ustanička ulica"), a  za najbolju glumicu proglašena je Marija Pikić ("Djeca").

Specijalnom nagradom žirija okrunjen je turski film „Iza brda". Počasna nagrada „Srce Sarajeva“ uručena je Branku Lustigu koji je tom prigodom izjavio:  "Ovo srce koje sam dobio, isto je kao da sam dobio srce Sarajlija. I moje srce pripada Sarajevu!".

U takmičarskom programu, nagradu za najbolji kratki film dobio je film kosovskog redatelja „Povratak“, a za najbolji dokumentarni film proglašen je rumunjski „Ugasi svjetlo“.

Iako je Sarajevska subota protekla u nagađanjima i očekivanjima dolaska popularnih zvijezda George Clooneya i Robert de Nira, novinarska naklapanja se ipak nisu obistnila te je zatvaranje festivala obilježeno jučerašnjim dolaskom velikog britanskog glumca, Jeremyja Ironsa te njegovom promocijom dokumentarnog filma „Trashed“, redatelja Candide Bradyja.

"Sretan sam što sam po drugi put u Sarajevu. Imam divna sjećanja iz ovog grada“, izjavio je Irons, koji je sinoć u Ljetnom kinu !hej uručio nagrade fondacije "Katrin Cartlidge“ sirijskim autorima Diani El Jeiroudi i Orwi Nyrabiji.

Pročitajte više