Završila idila "pravog Robinsona Crusoea": Nakon 20 godina na pustom otoku, tjeraju ga natrag u civilizaciju



AUSTRALAC David Glasheen već gotovo 20 godina živi sam na pustom otoku Restoration, udaljenom desetke kilometara od australske obale. Nekoć uspješan biznismen i broker, odluku da se povuče od ostatka svijeta donio je nakon velikog sloma burze 1987. godine, kad je izgubio gotovo 10 milijuna dolara. No, zbog odluke suda, otok će uskoro morati napustiti.

1993.godine, uz dozvolu države Australije, Glasheen postaje "stvarni Robinson Crusoe". Životu na otoku brzo se prilagodio. Počeo je uzgajati voće i povrće, a proizvodi čak i vlastitu električnu energiju i to pomoću sunca, prenosi Daily Mail.

"Mnogo toga sam naučio. Ako se brzo ne prilagodiš, ne možeš ni preživjeti na duge staze. Često mi, doduše, nedostaje žensko društvo. Jedina šansa da se malo zabavim jest ako dođe kakva morska sirena", naglasio je Glasheen.

Upravo zbog usamljenosti, prije nekoliko je godina odlučio potražiti partnericu preko internet servisa za upoznavanje, no bez uspjeha. Ipak, naglašava kako pomažu pomažu povremene posjete turista.

Međutim, nedavnom presudom australskog suda, Glasheen će vjerojatno morati napustiti otok. Naime, otok mu je predan na korištenje samo uz uvjet da na njemu izgradi turističke komplekse. Budući da to nije učinio, australske vlasti odlučile su oduzeti mu pravo boravka i protjerati ga natrag u civilizaciju.

Na ovu presudu Glasheen će uskoro uložiti žalbu uz obrazloženje da je planirao i još uvijek planira izgradnju. Nada se kako će sud ipak biti na njegovoj strani.

Pročitajte više