Zbog nestašice streljiva nizozemski vojnici viču "bang, bang, bang" na vježbama

Foto: Kenneth Lu/Flickr

NIZOZEMSKI RTL News posjeduje povjerljivu elektroničku poštu Ministarstva obrane koja otkriva razmjere nestašice streljiva u tamošnjoj vojsci.

Prema izvješću, akutni nedostatak municija izaziva velike nevolje, odgodu vojnih vježbi i sramotu.

Vojnici koji se uvježbavaju za misije izvan granica zemlje ne prolaze valjanu obuku, a RTL tvrdi da pojedinci posežu za onomatopejom, pa oponašaju pucanje riječima "bang, bang, bang".

Nizozemski mediji o nedostatku streljiva pišu već godinama, ali je aktualna situacija toliko teška da izaziva frustraciju na svim razinama ministarstva obrane.

"Čak i ako nemaš metaka, moraš vježbati oružjem," kaže Jean Debie iz sindikata zaposlenih u obrani VBM. "To znači da kao vojnik moraš vikati bang, bang, bang, što je, očito, razarajuće za moral".

RTL News je dobio i službenu potvrdu problema sa streljivom iz nadležnog ministarstva: "Koristimo preko 400 različitih tipova municije. Za neka od njih imamo skučene zalihe, pogotovo zbog velike potrošnje u misijama, dugog vremena isporuke ili dugotrajnog postupka nabave. Zbog toga nema uvijek dovoljno streljiva za vježbe i trening. Ministarstvo razumije da postrojbe nisu sretne u takvim okolnostima."

Vijesti o loše opremljenim postrojbama nisu neuobičajene, pa je NATO u veljači ove godine bio prisiljen sanirati štetu nastalu izvješćima o manevrima u kojima su korištene drške metli umjesto strojnica.

Pročitajte više