Želite izgubiti višak kilograma: Ne činite to na ove načine



KRAJ godine za mnoge je razdoblje kada se nabija višak kilograma zahvaljujući pretjeranom uživanju u hrani i piću. Naravno, taj tip hedonizma dolazi s određenom cijenom, a riječ je o masnim naslagama koje se u novoj godini moraju "otopiti".

U nastojanju da vrate staru liniju, mnogi su skloni pribjeći brzim dijetama koje u teoriji djeluju zanimljivo pa čak i efikasno, ali u praksi imaju više štete nego koristi.

Uredništvo Daily Maila izabralo je pet dijeta od kojih neke spadaju u kategoriju bizarnog jer uključuju potpuno sulude korake kojih se morate držati. Nutricionisti poručuju da nema brzog rješenja i da celebrity trendovi nikako nisu prava stvar za vas.

1. "Party Girl" IV dijeta

Što uključuje: Koktel vitamina B i C, magnezij i kalcij koji se unosi u tijelo putem intravenoznog dripa. Oni koji su je isprobali tvrde da pruža i višak energije onima čije je tijelo izmučeno gubljenjem kilograma. Među slavnima koji su dijetu isprobali nalaze se Rihanna i Simon Cowell.

Zašto ne: Uz dijetu dolaze nuspojave kao što su vrtoglavica, infekcije, upale vena, a u ekstremnim slučajevima i anafilaktički šok.



2. KET dijeta

Što uključuje: KET dijeta podrazumijeva desetodnevno unošenje formule proteina i nutrijenata putem plastične cijevi koja se pacijentu stavlja u nos, a električna pumpa unosi dvije litre spomenute formule direktno u želudac u periodu od 24 sata. Dijeta je, navodno, izuzetno popularna među modelima, a tijelo je umjetnim putem dovedeno u stanje izgladnjivanja tako da u konačnici troši vlastite masnoće kako bi se nahranilo.

Zašto ne: Osim toga što zvuči suludo i krajnje bolesno, uključuje i korištenje laksativa budući da se u tijelo ne unose vlakna.

3. Alkoreksija/Pijanoreksija

Što uključuje: Oni koji prakticiraju ovaj tip dijete unos kalorija ograničavaju preko tjedna kako bi za vikend izgubljeno mogli nadoknaditi pretjeranom konzumacijom alkoholnih pića.



Zašto ne: Nutricionisti poručuju da je riječ o ludosti jer organizam na ovaj način nikako ne može doći do potrebnih kalorija, vitamina i nutrijenata za normalno funkcioniranje. Ovakva dijeta može rezultirati trovanjem alkoholom i smrću.

4. Šestotjedna OMG dijeta

Što uključuje: Dan započinje vježbom i ispijanjem crne kave. Nakon toga ne smijete jesti tri sata tako da tijelo potroši nagomilane masnoće kako bi se zagrijalo. Sjedenje u hladnim kupkama također pomaže. Voće morate izbjegavati, a unos proteina se potiče čak i ako je riječ o gaziranim pićima.


Zašto ne:
Riječ je o ekstremnom šoku za organizam, a bizarna i opasna pravila mogu ugroziti živote onih koji se upuštaju u ovakvu dijetu. Nutricionisti dodaju i da izbjegavanje zdravog doručka nikad nije rješenje.



5. Dukanova dijeta

Što uključuje: Riječ je o popularnoj dijeti kroja prolazi kroz četiri faze od kojih prva uključuje izbjegavanje ugljikohidrata i unos proteina kako bi se potaklo brzo mršavljenje.

Zašto ne:
U ovom pristupu ne postoji znanstvena pozadina koja bi opravdala ovaj tip mršavljenja. Izbacivanje određenih namirnica na dulje staze dovodi do osteoporoze i oštećenja bubrega. Između ostalog, tu je nedostatak energije i loš zadah.

Pročitajte više