Židovka koja je preživjela holokaust oprostila nacističkom stražaru: "Pružila sam mu ruku, a on se onesvijestio"

Foto: Twitter

EVA KOR, danas 81-godišnjakinja, u Auschwitz je dovedena 1944. godine. Ona i njena sestra blizanka bile su pod nadzorom zloglasnog Mendela koji je na njima provodio pokuse. Jedan od stražara u logoru bio je i Oskar Groening, danas 93-godišnjak, kojem se upravo sudi za sudjelovanje u ubojstvu 300.000 Židova.

Unatoč svemu što je proživjela, Kor se pojavila na suđenju u Lunenburgu, kao svjedokinja, ali i s namjerom da se (ponovno) sretne s Groeningom i to kako bi mu - oprostila. "Prišla sam mu, predstavila mu se i pružila mu ruku koju je on zgrabio, a potom se onesvijestio. Počela sam vrištati i dozivati u pomoć..", napisala je Kor na svom profilu na Twitteru gdje je objavila i fotografiju koja prikazuje nju i SS-ovog stražara kako se rukuju.

Njena je nevjerojatna gesta obišla svijet, a ona je za Times rekla: "Zagrlili smo se potom i poljubili. Nisam to planirala, ali tako se dogodilo. U pitanju je samo dvoje ljudskih bića. I bivši neprijatelji su ljudi. Što želimo poručiti svijetu? Međusobno ubijanje ništa dobro ne može donijeti".

A na svom blogu, nakon povratka sa suđenja, Kor je napisala: "Sve to za što ga optužuju, on je to napravio. Oprostila sam nacistima, oprostila sam i njemu, ali rekla sam mu da to ne znači da ga ne optužujem da sve što je napravio. Mora preuzeti odgovornost za svoja djela. Ali i on je samo čovjek. Mnogi će me kritizirati zbog ove fotografije, ali tako mora biti. Ništa dobro ne može nastati iz ljutnje".

Eva Kor u svom je svjedočenju potvrdila optužbe kojima se tereti nacističkog stražara. "Sve to što se navodi da su napravili, sve te grozote, oni su to napravili. Ni danas, nakon 70 godina, još uvijek ne znam što su mi davali, kakve su mi injekcije ubrizgavali", rekla je, kako prenosi Daily Mail. Suđenje Oskaru Groeningu se nastavlja.

Pročitajte više