Život s narkolepsijom: Ponekad ne želim ustati iz kreveta

Screenshot: YouTube

SARAH WHEATON veći dio svog života živi s teškim oblikom narkolepsije, ali tek nedavno počela je bilježiti iznenadne i učestale nesvjestice i objavljivati ih na YouTubeu.

Studentica iz Oklahome video je objavila još u srpnju, a isti je dosad pogledan više od dva milijuna puta jer daje uvid u živote ljudi s ovim poremećajem.

"Bilo je dana koje se provodila u krevetu plačući jer željela sam nešto učiniti, a znala sam da će mi narkolepsija to upropastiti", govori Sarah za Today Show.

Naime, njezina narkolepsija popraćena je i katapleksijom, a Sarah nije uspjela držati poremećaj pod kontrolom čak ni tijekom intervjua.

Podsjetimo, narkolepsija je disomnija - kronični poremećaj spavanja - karakteriziran pretjeranom pospanošću i iznenadnim napadajima sna u neprimjerenim situacijama.

Još jedan od problema koje doživljavaju mnogi oboljeli jest katapleksija - iznenadna mišićna slabost koja je izazvana snažnim osjećajima, ili nastaje spontano bez emocionalnog okidača. Može se manifestirati kao jedva primjetan gubitak tonusa muskulature lica, opuštanje donje čeljusti, pognutost glave, slabost u koljenima, ili kao potpuni kolaps.

"Ako imate problema s narkolepsijom, ujutro se budite odmorni, ali nedugo nakon toga, ponovno ste pospani. Kao da ste neprestano u stanju potpune premorenosti", objašnjava profesor Jerome Siegel.

Visit NBCNews.com for

Pročitajte više