Znanstvena otkrića i dostignuća koja su obilježila 2014. godinu

Foto: ESA, Shutterstock

OVE GODINE znanstvenici su otkrili da majmuni mogu računati, liječnici su vratili osjećaj dodira čovjeku kojemu je amputirana ruka, razvijen je lijek koji je promijenio način liječenja od raka, a ne smijemo zaboraviti ni NASA-u...

To su samo neki od važnih znanstvenih postignuća koja su obilježila godinu na izmaku. Popis donosi National Geographic.

Krajem ove godine znanstvenici su završili DNK analizu Richarda III, zloglasnog vladara koji je živio u 15. stoljeću. Ovo je otkriće posebno važno zbog toga što su na temelju DNK analize znanstvenici uspjeli rekonstruirati genetičke dokaze za čak 20 generacija, potomaka i predaka Richarda III. Ovo je ujedno i najstariji zabilježeni slučaj DNK analize neke poznate povijesne osobe. 

U studenom ove godine objavljen je prvi ikad napravljen snimak morskog vraga, a napravili su ga znanstvenici s instituta Aquarium iz Monterey Baya.

U studenom je napravljen i veliki iskorak u istraživanju svemira: Europska svemirska agencija (ESA) uspješno je izvela slijetanje svoje letjelice Philae na komet, što je prvo slijetanje na komet ikada.

U listopadu ove godine Lockhead Martin je objavio veliki tehnološki napredak na području nuklearne fuzije: novi tip reaktora, koji je dovoljno mali da stane na kamion, već za 10 godina može biti spreman za korištenje.

U ovoj je godini veliko otkriće zabilježeno i na području arheologije. Znanstvenici su otkrili veliki kompleks skrivenih kamenih struktura oko Stonehengea. Otkriće je pokazalo da je ovaj lokalitet imao više kamenih struktura nego što se dosad vjerovalo da ima. Otkriveni su dokazi o postojanju struktura među kojima je i 60 ogromnih kamenih stubova, na dubini od tri metra ispod zemlje.

Još je jedno otkriće opovrgnulo dosadašnja uvjerenja. U Kini su privatni kolekcionari i paleontolozi amateri otkrili fosile sisavaca koji ukazuju na to da su sisavci stariji nego 
što smo mislili, točnije, otkriveni fosili stari su više od 200 milijuna godina. 
 
NASA je ove godine otkrila da Jupiterov satelit Europa ima tektonske procese slične onima na Zemlji. Ovo je prvi slučaj da je otkriveno pomicanje površine nekog satelita.
 
Vraćamo se ponovno na Zemlju. U Argentini je ove godine otkriven titanosaur, odnosno ostaci dinosaura za kojega se vjeruje da je bio najveći. Bio je biljojed i težio je kao 14 slonova, a živio je u mezozoiku, prije oko 95 milijuna godina.
 
 
U svibnju 2014., klinika Mayo objavila je istraživanje u kojem je 50-godišnja pacijentica koja je bolovala od agresivne leukemije izliječena velikom dozom cjepiva protiv malih boginja. 
 
I za kraj popisa, majmuni. Znanstvenici s Harvarda postigli su veliki uspjeh u treniranju majmuna, odnosno naučili su ih da raspoznaju 26 jedinstvenih simbola, uključujući arapske brojeve i 16 slova. Životinje su simbole povezivali s nagradama, a otkriveno je da majmuni brzo shvaćaju kako pronaći vezu između vrijednosti simbola i nagrade.

Pročitajte više