Znanstvenici objavili spektakularno otkriće o širenju svemira

Foto: BICEP

ZNANSTVENICI iz Harvard-Smithsoniana danas su objavili "veliko otkriće" o kojem su tijekom dana pisali svi svjetski mediji.

Naime, po prvi puta u povijesti, znanstvenici su otkrili izravne dokaze o širenju svemira koje se dogodilo samo djelić sekunde nakon Velikog praska prije 13,8 milijardi godina.

Dokazi su pronađeni u pozadinskoj radijaciji kozmičkih mikrovalova koji se nastavljaju širiti svemirom sve do danas.

Gravitacijski valovi, koje je prvi puta spomenuo Albert Einstein u svojoj općoj teoriji relativnosti prije više od 100 godina, nikada ranije nisu dokazani, a vjeruje se kako su potekli od Velikog praska i nakon toga se pojačali zahvaljujući inflaciji svemira.

Pronađen je dokaz prvih gravitacijskih valova, mreškanja u prostorvremenu koja su nastala u ranom periodu svemira. Otisak koji su oni ostavili kad je svemir nastao prije 13,82 milijardi godina dat će nam uvid u to kakav je bio tek netom nakon Velikog praska.

Koristeći posebni teleskop nazvan Bicep (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization) na Južnom polu", znanstvenici ne samo da su otkrili radijaciju već i polarizirajuće signale koji su puno snažniji nego se očekivalo.

"Ovo je bilo nalik traženju igle u plastu sijena, ali umjesto toga pronašli smo željeznu polugu", rekao je vođa tima Clem Pryke sa sveučilišta u Minnesoti na konferenciji za tisak.

Više o otkriću možete pročitati OVDJE.

Pročitajte više