Znanstvenici ujedinjeni u sprječavanju kraja svijeta: Napravit će popis najopasnijih prijetnji čovječanstvu da nas spase od samih sebe

Ilustracija: Shutterstock

VELIKI umovi Britanije odlučili su se udružiti kako bi napravili popis prijetnji koje bi nas mogle dovesti do Sudnjega dana ili točnije, popis prijetnji našem planetu u nadi da će spasiti ljude od samih sebe.

Predvođena lordom Martinom Reesom, ekipa znanstvenika uključuje i Stephena Hawkinga, a na njihovom popisu nalazi se niz "događaja za koje postoji mala vjerojatnost da će se dogoditi, ali bi u tom slučaju imali katastrofalne posljedice", za koje oni vjeruju da bi mogla ugroziti opstanak ljudi na Zemlji u budućnosti. Primjerice, na njemu će se naći razni scenariji, od cyber-napada na ekonomiju do umjetno stvorenih virusa koji se iz laboratorija šire čitavim planetom, ekoloških katastrofa ili nedostataka hrane, piše Telegraph.

Njihov je cilj odrediti rizike za koje postoji najveća šansa da se dogode i smisliti plan kako svijet obraniti od njih. Lord Rees prošle je godine u studenom najavio osnivanje takozvanog Centra za istraživanje egzistencijalnih rizika na Cambridgeu, a u posljednjih je godinu dana on polako počeo s radom. Baza mu je u Cambridgevom Centru za istraživanje umjetnosti i društvenih znanosti (CRASSH).

Otamo je bazična ekipa znanstvenika u međuvremenu stvorila mrežu savjetnika te sad, između ostalog, uključuje profesore ekonomije, računarstva, biologije, genetike i robotike iz raznih dijelova svijeta.

A ovog četvrtka navečer lord Rees na British Science Festivalu u New Castleu kazao je da su posljednji napreci u tehnologiji "učinili ljude ranjivima na nove načine". Primjerice, moderan svijet ovisan je o zračnoj kontroli, internacionalnoj ekonomiji i drugim velikim mrežama čije bi uništavanje imalo katastrofalne posljedice koje bi se odrazile na sve dijelove sustava: "Pandemije se mogu proširiti brzinom munje, uzrokujući potpunu paniku u golemim gradovima razvijenog svijeta. Društvenim mrežama može se proširiti psihička zaraza - glasine i panika - doslovno brzinom svjetlosti", kazao je.

"Neki će odbaciti ove postavke kao pretjerane, na kraju društva su preživljavala tisućama godina, unatoč olujama, potresima i pošastima. Ali ove prijetnje koje je proizveo čovjek su drukčije: nastaju velikom brzinom i imamo jako kratak vremenski period u kojima smo im izloženi što umanjuje sposobnost da će se Vlade znati snaći ako nas zadesi katastrofa. To je razlog zbog kojeg smo neki od nas na Cambridgeu, i iz prirodnih i iz društvenih znanosti, u suradnji s kolegama na Oxfordu i na drugim mjestima odlučili pokrenuti istraživački program kako bi se sastavio što temeljitiji registar takvih egzistencijalnih rizika i da bismo proučili kako se oduprijeti onima za koja je veća vjerojatnost da će se dogoditi", poručio je lord Rees.

Pročitajte više