Znanstvenik 25 godina čuvao "fragmente meteora" koji mogu razriješiti misterij Tunguske eksplozije

Ilustracija: Shutterstock

PRIJE 105 godina, 30. lipnja 1908. godine, u porječju rijeke Podkamena Tunguska, nedaleko od današnjeg sela Vanavara u istočnom Sibiru, dogodila se velika eksplozija. Iako je primarno dominirala, posljednjih godina teorija o padu meteora miješala se s teorijama o izvanzemaljcima pa se tako u više navrata pisalo o tome kako su na mjestu pada pronađeni ostaci izvanzemaljske letjelice.

Tek 19 godina nakon eksplozije, 1927. godine, prvi put je u istraživanje na mjesto događaja krenula ekspedicija predvođena Leonidom Kulikom, ali tad nije ništa pronađeno pa je tijekom godina veo misterije koji je obavijao čitav događaj postajao sve gušći i gušći.

Ali, ovog su četvrtka znanstvenici priznali postojanje mogućih fragmenata, a oni se već 25 godina nalaze u posjedu Andreja Zlobina, člana ruske Akademije znanosti. U pitanju su tri fragmenta koji imaju karakteristike meteora, a ako se ispostavi da su oni uistinu ostaci velike eksplozije to bi pomoglo u rješavanju ove velike astronomske "zagonetke", piše EarthSky.

Naime, Zlobin je na svoju ekspediciju krenuo 1988. godine, a za vrijeme istraživanja on i njegov tim pronašli su spomenuta tri fragmenta, zajedno s još 100-njak različitog "zanimljivog" kamenja. Nakon toga on se vratio u Moskvu gdje je, iz neobjašnjivih razloga, čekao 20 godina da detaljno istraži svoje otkriće. 2008. godine razvrstao je kolekciju pronađenog kamenja i otkrio da na trima postoje tragovi koji nastaju u trenutku kad užareni meteori velikom brzinom prolaze kroz Zemljinu atmosferu.

Još uvijek nije provedena detaljna kemijska analiza, ali Zlobin i njegov tim bili su dovoljno uvjereni da u pitanju stvarno jest meteor da svoje istraživanje objave.
 

Pročitajte više