Zvonimir Barišin, čovjek iza fascinantnih fotografija munja iznad Splita: Cilj mi je pokazati lijepu stranu planeta Zemlje



NEDAVNO smo u gotovo svim domaćim medijima imali prilike vidjeti izvrsne fotografije munja nad Splitom, za koje je zaslužan fotoreporter Zvonimir Barišin.

Međutim, Hrvati nisu jedini koje su fotografije oduševile, jer iste će za nekoliko dana izaći i u britanskim novinama Times i Sun, a Barišin za Index kaže da mu je zbog ovog izuzetno drago jer lijepo je kad strani kolege prepoznaju vaš rad. Dodatna pohvala je i to da su se fotografije isprva trebale pojaviti samo na webu, ali čini se da će dogurati i do tiskanog izdanja.

Za fotografije nije zaslužan Photoshop već priroda

Daily Mail fotografije je već objavio, a neki od njihovih čitatelja nisu mogli vjerovati da je riječ o "pravim" fotografijama. Naime, mnogi tvrde da je riječ o Photoshopu. Barišin pak tvrdi da se često susretao s ovim sumnjama te da je ljudima ponekad nemoguće povjerovati da se takvo što može "zarobiti" fotoaparatom.

On, naravno, priznaje da je Photoshop koristio, ali u razmjerima u kojima to dopušta foto reporterska struka i isključivo kod uređivanja kontrasta i boje dok je za fotografije najviše zaslužna priroda i malo duge ekspozicije. 

Zvonimir Barišin fotografijom se bavi posljednjih 13 godina, a počeo je još kao dječak i tvrdi da nikad nije kretao na dulja putovanja, a da sa sobom nije ponio svoju najdražu igračku - fotoaparat.

Lijepa strana planeta Zemlje

Mnogi su primijetili da Barišina posebno fascinira priroda, a on o tome kaže sljedeće: "Od svih negativnosti koje se događaju oko nas, prometnih nesreća i ubojstava, čini mi se da ljudima sve češće treba bijeg od svega toga. Zašto ljude bombardirati isključivo negativnim? Vjerujem da je potrebno pokazati i lijepu stranu planeta Zemlje":

Dakako, fascinacija prirodom ne prestaje, a Barišin kaže kako se on, kao i ostali članovi udruge Crometeo, uvijek pripremaju za vremenske neprilike ovog tipa te bi se moglo reći da svako malo pokušavaju pronaći priliku u neprilici. Prate prognozu i samo čekaju.

Pročitajte više