A neke uopće nisu proste: Pakistan zabranio 1100 engleskih riječi u SMS porukama

PREMA novoj zakonskoj uredbi koju je izdao odjel za telekomunikacije pakistanske vlade, tamošnji teleoperateri će morati blokirati čak 1700 spornih riječi koje će korisnici htjeti koristiti u SMS porukama.

Od toga 1100 riječi otpada na engleske izraze, a 600 ne riječi iz lokalnog urdu jezika. Iako pakistanska vlada ovo tumači potrebom za suzbijanjem spam SMS-ova, jasno je kako je zapravo riječ o pokušaju konzervativnih vlasti da suzbiju "duh amerikanizacije" i pretjeranog liberalizma kod mladih.

Filtriranje bi moglo ugroziti mrežne servise teleoperatera

U Pakistanu su svojevremeno bili blokirani i Facebook i YouTube, a neki servisi i danas su pod paskom zbog objave karikatura Muhameda. Zabranjeno je i nekoliko tisuća web stranica s pornografskim sadržajima.

"Tehnička provedba ovog zakona mogla bi stvoriti velike probleme u radu teleoperatera, jer bi sustavi ovako kompleksnog filtriranja mogli ugroziti mrežne servise", kazao je za AFP predstavnik jednog pakistanskog teleoperatera. Naglasio je i kako bi korisnici mogli biti izloženi neugodnostima ukoliko ne budu mogli isporučivati poruke zbog korištenja zabranjenih riječi.

Sporni čak i Isus Krist, tampon, laser i Budweiser

Većina termina na crnoj listi odnosi se na proste riječi i psovke, ali ima i velik broj onih koje se baš i ne mogu svrstati u tu kategoriju. Tako pakistanske vlasti smatraju kako je neprimjereno u dopisivanju s nekim spomenuti termine Jesus Christ, Budweiser, Trojan, condom, tampon, looser, red light, lotion, devil, sniper... Koji su se sve izrazi našli na meti pakistanskih vlasti možete pogledati OVDJE.

Pročitajte više