A što ako niste "seljačina koja ide na Aleksandru Prijović"?

Foto: Igor Soban/Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Već vam je dosta užasnog seljaštva koje će se oriti iz Arene sve do sredine idućeg tjedna? Sigurni ste da se Zagreb pretvorio u dotepenopolis? Jasno vam je kao dan da su karte za Aleksandru Prijović došle s tajnim pretincem u kojem obožavatelji mogu držati kokain?

Dobro došli, kulturni stanovnici Republike Hrvatske! Budući da sam i ja analfabet za ruralno-kriminalni prizvuk susjedstva koji me zaprepašćuje estetskim korekcijama (zar i kod nas????), pjevanjem prožetim zavijanjem (zar netko to može slušati????), tekstovima punim droge (zar naša djeca?????) i alkohola (osobno ne bih ni omirisao ništa slabije od Sassicaie iz 1985., a poželjno Cheval Blanc iz sredine 20. stoljeća), dopustite da vam predstavim kulturnu alternativu, i to iz autorskog pera naših najistaknutijih umjetnika čije su skladbe ovjenčane višestrukim dodjelama svih najvažnijih hrvatskih glazbenih priznanja.

Od Porina, koji je u ovim divljačkim vremenima relevantniji nego ikad pa je odlično da ga porezni obveznici plaćaju, preko Dore, koja je također perjanica poreznih obveznika, pa sve do Cesarice, koju mogu dobiti samo najprobraniji s obzirom na to da se glasa SMS-om i Viberom.

Danas slušamo samo čiste, profinjene i nadahnute note s tekstovima koji će ostati za sve buduće generacije i od kojih svi možemo nešto naučiti. Krenimo u otpor hiperseksualiziranim glazbenim derivatima jednim od naših najvećih izvođača koji se u press kampanji za najrecentniji singl uspoređivao s Oliverom.

1. Eni Jurišić & Matija Cvek - Trebaš li me

U ovom prekrasnom postignuću Matija Cvek, znalcima poznatiji kao Seksi Cvele, angažirao je trap producenta za aranžman koji se naslanja na trap i Eni Jurišić, znalcima poznatiju kao Enidah, da izvede najbolju imitaciju trap-pop izvođačice Senide. Sve to upotpunjeno je izuzetno pristojnim tekstom, koji poziva svježe bivšeg ljubavnog partnera na orgazam na zadnjem sjedištu, dakle, potpuno su izbjegli upotrebu neknjiževnih riječi poput "zadnji sic" i sl.

U bogatom opusu našeg Cveleta ističu se Blizu (69), koju nema smisla ni citirati nakon ovog uzvišenog naslova, Visine, hit o manipulativnom groomingu ženske osobe, profinjena Golo tijelo, puna laskavih stihova poput "krik je potvrda da nikad ne bi stala / ne bi stao ni ja / ta su bedra moja čežnja / epicentar mojih želja". Aleksandra who?

2. Mia Dimšić - Netko drugi

U ovom potpuno originalnom djelu Mie Dimšić, znalcima poznatije pod internetskim nadimkom Grokan, naša najprofitabilnija i najnagrađivanija glazbenica mlađa od 40 u potpunosti opravdava povjerenje koje su porezni obveznici dali HRT-u pri organizaciji pretprošle Dore.

Ova pobjednička skladba je potpuno originalna i ni najmanje ne sliči ni na jednu popularnu svjetsku pjevačicu, a velika obožavateljica Taylor Swift napisala je i upečatljiv tekst koji govori o mokrim snovima o muškarcu dok njen ljubavni partner spava kraj nje.

Pogledajte ovaj dirljivi i etični susret s obožavateljicom, koji će na internetu ostati zabilježen dok je živa.

Jedno je sigurno - Aleksandra Prijović nikad nije obradila ovakvu temu, a i da jest, teško da bi to napravila jednako dobro kao naša najprominentnija autorica. Inače, našu zvijezdu Miu Dimšić možete slušati dok svira djeci na podnevnom dočeku Nove 2024. godine u Osijeku, a uvečer će navodno biti i nekakav party.

3. ZSA ZSA ft. Hiljson Mandela - Ova ljubav

Sve popularnija Jelena Žnidarić iz Pušćina, nešto poznatija kao Zsa Zsa, 2020. godine udružila je snage s Hiljsonom Mandelom da bi svojoj većinski maloljetnoj publici servirala pjesmu koja slavi ovisnost o muškom spasitelju - "ni upola ne vrijedim tvoja / zaboravi me, tugo moja / jer svaki dan uz njega je spas / kao da ne živim bez nas", koju je Hiljson obogatio usporedbom partnerice s kokainom - "trebaš mi ko čam, mamiš mene svaki dan" - ovo je ujedno i jedini spomen kokaina u perjanicama domaćeg popa čiju vam raskoš danas predstavljam, obećavam!

A koliko ih ima u pjesmama Aleksandre Prijović???? Sigurno puno, ne znam, nisam je slušao nikad jer ne slušam seljačku glazbu.

*Bonus

Kao i svako proslavljeno umjetničko djelo, i ova pjesma dobila je svoje mjesto u panteonu adaptacija kroz ovu marketinšku himnu, koja je diljem Hrvatske popularizirala zarazne stihove - "započni dan sa zobi… zobi!"

4. Matija Cvek & Marko Kutlić - Zaplesala je s ljetom (Official video)

Seksi Cvele po zasluženi drugi put! Ovo je sladokusni hit dvaju vodećih hrvatskih seks-simbola koji već dvije godine obogaćuje radijski eter prekrasnom objektifikacijom ženskog tijela.

Među brojnim stihovima, koji su u najmanju ruku kategorija arsenique, izdvaja se - "bilo kuda krenem, vidim njene sjene / končana skulptura s letećeg tanjura", "sve bi s nama bilo med / topim se ko sladoled" (ovaj zadnji stiže uz prigodnu reklamu za sladoled u spotu!). Ipak, pobjedu odnosi jedan od vrhunaca korištenja humora u glazbi, izvrsni i nadahnuti reci koji glase ovako - "njeni pogledi mi prijete / ko pantera ima kretnje / gole miluje nas plima / tu nam fali jedna rima". 

Kad čujem ovako nešto, dođe mi da s vrha Arene megafonom proklinjem one rudimentarne seljake koji ne bi prepoznali sofisticiran pristup ženi ni da im padne na glavu.

A Marko Kutlić, u opskurnim krugovima odmilja nazivan Marco Vodoccutlicco, zna štogod o sofisticiranom pristupu ženi - nedavno se hvalio da je versajskim uletom "mi chiamo Marco" zbario 10 cura u jednoj noći.

5. J.R. August - Crucify Me

Kritički najhvaljeniji laureat domaće glazbe i najčvršći stup kulture među popularnim izvođačima J. R. August ("J. R." se čita kao da je na engleskom, a "August" kao da je na hrvatskom. Ne pitajte se zašto) u ovoj progresivnoj baladi nad klavirskim akordima pokušava izazvati krivnju ljubavnoj partnerici jer je odlučila ostaviti ga. Jasno je i zašto: usudila se prekinuti s nositeljem domaće umjetnosti koji gine za progres usprkos neshvaćanju hoi polloi kežualaca, a u slobodno vrijeme se još i bavi mušičarenjem. Potpuno neobjašnjivo. Nije začudo jedan stih u pjesmi - "rust in your mind has caused you not to think"!

On izgovara svoju vrhunsku poeziju iz koje se nikad ne bi naslutilo da se radi o profesoru engleskog jezika ("you took my hand, said: it’s the end; you didn’t even cry / of all the questions I could think of, I only asked one: why? / couldn’t define me nor deny me, so you said O.K. / I don’t understand this guy, but I will make him pay / sand in your eyes has caused you not to see"), a ako vas to kulturno ne uzdigne, svakako hoće njegovo maskiranje u Isusa Krista, koje dominira ovim spotom, ali i vizualnom kampanjom za cijeli album.

Kad smo kod albuma i dominacije, J. R. August 2020. godine zaista i jest dominirao hrvatskom scenom. Svi su čuli za njega zbog čak dva Porina: prvi je dobio za album godine, a drugi za novog izvođača godine. Taj za novog izvođača mu je vjerojatno draži jer je morao objavljivati pjesme 8 godina da bi konačno osvojio i tu titulu.

Ako se niste dosad inspirirali za puštanje ovog glazbenika u autu na obiteljskim putovanjima, možda će vas nadahnuti stihovi iz zadnje pjesme na albumu: "I am horny / oh, so horny / I could do things to you / that you would find so repulsive / I am horny / oh, so horny / I would do things to you / would you do things to me?"

Na YouTubeu je i zgodan lyric video za tu pjesmu, u kojem leži i uzdiše maskiran u Isusa.

Je li se Aleksandra Prijović ikad obukla u Djevicu Mariju? Sumnjam.

Zaključak

I kako onda ijedan trezven Hrvat može reći da je osuđen na srpski folk-trap-pop? Pa neka od navedenih ostvarenja su pandan skladbama poput Freddiejeve Bohemian Rhapsody i Bachovih Brandenburških koncerata! Da vas opet šokiram: ovo su samo malobrojni primjeri, nisam se ni dotaknuo poćudnih hegemona u hrvatskoj modernoj glazbi koji su kap u moru kulturne alternative Aleksandri Prijović.

Ljudi, napravite iskorak, budite presedan, izađite na ulice i pokidajte davno kupljenu kartu za Arenu pred svima dok držite na ramenima veliki CD player iz kojeg svira jedan od predloženih hitova! Nećete valjda dopustiti da našu djecu zavode uvozni nemoral i raskalašena pseudopoezija o seksu, drogama, razvratu i organiziranom oružanom napadu na Hrvatsku.

Pretpostavljam da o tome govore pjesme Aleksandre Prijović, ne znam.

Nikad je nisam slušao, zaboga!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.