ABT AS8 ispunjava sve želje

NOVI Audi A8 je dolaskom na scenu postavio mjerila u klasi, bilo da je riječ o luksuzu i komforu ili pak o uvjerljivim voznim svojstvima. Prave mogućnosti Audijeve krstarice isplivale su na površinu nakon ABT-ove prerade.

Audi A8 se i serijskoj izvedbi nameće svojim dinamičnim i moćnim nastupom, a znalci dubljeg džepa odabiru ga zbog mnoštva inovativnih rješenja, koje ga čine najboljim u klasi, barem kad su u pitanju njegove mogućnosti na cesti.

Serijskih 246/335 kW/KS u serijskoj izvedbi nekima očito nije dovoljna, pa poznati tuner nudi kit za povećanje snage motora.

Abt Sportsline se odlučio na oplemenjivanje svojstava motora putem turbo-punjača, koji maksimalnu snagu podiže na čak 331/450 kW/KS.

Naravno, zahvati su napravljeni na svim vitalnim djelovima, od sustava ubrizgavanja goriva, dovoda goriva, pa sve do novog usisnika zraka i vodom hlađenog intercooler-a.

Ugrađeni senzori konstantno prate temperaturu ispušnih plinova i ostale parametre. Dobiveni podaci prosljeđuju se u centralni sustav i tako omogućuju optimalan rad motora.

Da bi AS8 ostao uvjerljiv na cesti serijski kotači zamijenjeni su naplatcima promjera 20 inča, na koje su montirane niskoprofilne gume ContiSportContact.

Naravno, svaka ozbiljna prerada uključuje preinake kočničkog sustava i ovjesa. Abt Level-Control (ALC) sustav je kućni proizvod kojim je unaprijeđen ovjes vozila. Vozilo je u mirovanju maksimalno spušteno zbog atraktivnijeg izgleda, dok se u vožnji visina vozila povećava zbog postizanja najboljih dinamičkih svojstava.

Kako se ne bi narušio sklad vanjskih linija vozila, preinake su tek neznatne. Uz nove odbojnike Abt je predvidio još samo diskretni spojler straga. Iskusnije oko moći će zamijetiti novi završetak ispušnog sustava u kromiranom finišu.

AS8 je savršen izbor u iščekivanju novog izdanja modela S8. 280 km/h maksimalne brzine, vrhunska vozna svojstva i kraljevski komfor trebali bi biti dovoljno jak magnet da potencijalni kupci ne pitaju za cijenu, koja zasigurno neće biti mala.

Pročitajte više