Akcija "Sat Zemlje": Zagrepčanima nije stalo do klimatskih promjena

IAKO je akcija pod nazivom "Sat Zemlje" pozvala sve stanovnike planete da na samo sat vremena ugase svijetla Zagreb je sinoć u to vrijeme bliještio. Cilj akcije Svjetskog fonda za zaštitu prirode je bila podrška protiv globalnog zatopljenja do čega stanovnicima grada nije baš stalo ili jednostavno nisu bili upućeni u ovaj svjetski događaj.

U Zagrebu su se  ugasila svjetla na ukupno 338 lokacija, među kojima je bio i Trg Maršala Tita na kojemu se održao kratki koncert za podršku ove akcije. Nastupili su Lana Klingor, Matija Dedić, Maja Vučić i grupa Meritas. U "Satu Zemlje" je jučer između 20 i 30 sati sudjelovalo oko četiri tisuće gradova u preko 80 zemalja. "Ovom gestom šaljemo snažnu poruku svim vođama u svijetu. Sve je počelo u Sydneyju, a nastavlja se diljem svijeta", rekla je sinoć gradonačelnica australskog grada uoči akcije.

"Ja sam Nelly Furtado i znam bolje od nekih drugih da je velike ideje jako teško ostvariti"

Ideja kako se malim koracima boriti protiv globalnog zatopljenja je nastala baš u Sydneyu 2007. godine kada su stanovnici tog grada odlučili isključiti svjetlo u svojim domovima na sat vremena. To je preraslo u globalni pokret i jednu od najvećih svjetskih inicijativa za borbu protiv klimatskih promjena.

Prošle godine je ta ista akcija zabilježila sudjelovanje oko 400 gradova, više od 25 glavnih na šest kontinenata, uključujući Chicago, Kopenhagen, Tel Aviv, Bangkok, Dublin i Toronto. "Ja sam Nelly Furtado i znam bolje od nekih drugih da je velike ideje jako teško ostvariti", izjavila je pjevačica u reklamnom spotu za "Sat Zemlje" koja je prošle godine u to vrijeme održala koncert s akustičnom gitarom i tako podržala ovaj veliki događaj.

A.M.
Foto: Goran Mahkek, Dragan Matić (Cropix)

Pročitajte više