"Ako je račun 7 eura, dam 10": Pitali smo Osječane ostavljaju li napojnicu u kafiću

Video: Index

MANČA, bakšiš, trinkgelt... Kako god je zvali, napojnica ostavljena konobaru za dobru uslugu oduvijek povlači rasprave - nekima je nezamislivo ne nagraditi konobara, dok se drugi ljute jer "ni njima nitko ne ostavlja napojnicu za njihov posao". Stoga smo prošetali Osijekom i pitali građane ostavljaju li oni napojnicu konobarima u kafiću.

Jedan mladić rekao je da obavezno ostavlja napojnicu, a iznos varira. "Obično se nešto zaokruži. Ako je nešto 3.50 eura, dat ćeš 4. Pola eura, euro, to je neki prosjek", rekao je i dodao da mu se ponekad čini da ostavlja veću napojnicu otkad smo prešli na euro.

Visina napojnice, kaže, ovisi o situaciji. "Ako si u kafiću, ostavit ćeš nešto manje. Ne možeš doći u restoran i potrošiti 30 eura i doći u kafić i potrošiti 3 eura, a ostaviti istu bakšu. Ako je konobar ljubazan, pristupačan, normalno da ću se i ja osjećati pozvan da ostavim više. Ostavim i ako nije ljubazan, nekako je to red", zaključio je mladić.

@index.hr Ostavljate li vi bakšu konobarima u kafićima? #bakša #vox #hrvatska ♬ original sound - Index.hr

"Ostavim barem 10%"

Dvije djevojke otkrile su nam da uvijek ostavljaju napojnicu te da iznos iste varira. "Oko 10% barem", rekla je jedna, a dodale su da im se čini da ostavljaju više otkad je uveden euro. "Ako je usluga dobra, uvijek ostavim. Ako je netko kome se ne da raditi, onda samo platim. Ne platim uslugu, platim samo piće", otkrila nam je djevojka.

@index.hr "Ako je konobar ljubazan, uvijek ostavim bakšu" #bakša #vox #hrvatska ♬ original sound - Index.hr

Jedna djevojka otkrila nam je da većinom ostavlja napojnicu, ako su je konobari zaslužili. "Idem barem na jednu do dvije kave dnevno, većinom to bude na te dvije kave dnevno", rekla je i dodala da joj se čini da svi ostavljaju veće napojnice otkad smo prešli na euro.

"Na početku nismo baš ni shvaćali koliko je to u eurima, znala sam po 3 eura bakše ostaviti, a da ni ne skontam", rekla je i dodala da napojnicu ne ostavlja uvijek, već to ovisi o usluzi. "Mislim, ima mjesta gdje idem često, pa većinom tamo i ostavljam bakšu, ali ako je netko bezobrazan i nije me nijednom pogledao ni nasmijao se, naravno da neće dobiti bakšu", rekla je.

@index.hr "Ostavim ako su zaslužili" #bakša #vox #hrvatska ♬ original sound - Index.hr

"Ako je nešto 7 eura, onda ostavim 10"

Jedan mladić rekao nam je da napojnicu ostavlja ovisno o usluzi. "Ako se netko potrudio, ako je pitao je li piće valja, je li dovoljno hladno sad po ljeti, treba li još nešto donijeti, onda da. U drugom slučaju ne, budući da su konobari fiksno plaćeni", rekao je i dodao da za napojnicu ostavlja onoliko novca koliko je potrebno da se zaokruži račun.

"Ako je nešto 15 kuna, onda ostavim 20. Odnosno ako je nešto 7 eura, onda ostavim 10", rekao je mladić kojeg često zeznu iznosi otkad smo prešli na euro pa ostavi veću napojnicu nego ranije. "Doimaju se niski iznosi, brojevi su mali, a kada bi se preračunavalo u kune, onda ispadne daleko više", rekao je.

@index.hr Koliko bakše najčešće ostavljate konobarima? #bakša #vox #hrvatska ♬ original sound - Index.hr

Drugi mladi Osječanin otkrio nam je da ostavlja napojnicu, ali ne veću od 20 centi. "50 centi mi treba više nego 20 ili 10", rekao je mladić i dodao da bi ostavljao više, ali da je jednostavno sve preskupo. "Mislim, zaokružim i ja, ako je 4.80, onda zaokružim na 5, ali ako je 4.50, onda čak i uzmem od konobara", rekao je i dodao da napojnicu ostavlja ovisno o usluzi.

"Ako je dobra posluga i dobro piće koje sam naručio, onda ostavim, a ako je nešto mramorno, onda ne ostavim", zaključio je mladić.

@index.hr "Ne ostavljam više od 20 centi" #bakša #vox #hrvatska ♬ original sound - Index.hr

Pročitajte više