Ako ste ih lani propustili, nadoknadite: 10 najboljih potpuno pomaknutih filmova 2015. godine

Screenshot: YouTube

KRAJ stare i početak nove godine je tradicionalno vrijeme u kojem se osvrćemo na sve što se događalo u prethodnoj, ili u ovom slučaju snimilo. Velik broj medija piše o najslušanijim pjesmama te najgledanijim spotovima i filmovima. Kad je riječ o ovima posljednjima, magazin Vice napravio je nešto drugačiji popis deset najboljih filmova 2015. godine.

1. "Amy"

Gledatelji su teška srca pogledali "Amy", dokumentarac Asifa Kapadije o pokojnoj zvijezdi. Film dokazuje nevjerojatan talent Amy Winehouse, a sve ostale proziva zbog osude javnosti koju je doživjela. Trenutno je vodeći dokumentarac na britanskim kino blagajnama, a mogao bi dobiti i nominaciju za Oscara.

"Film 'Amy' je moćan podsjetnik na to koliko smo zapravo izgubili", rekao je njen bivši menadžer za magazin i-D.

2. "Carol"

Riječ je o raskošnoj ljubavnoj priči Todda Haynesa, koja se odvija pedesetih godina prošlog stoljeća, a u koju se uvijek iznova možete zaljubiti.

"Carol" je priča o potencijalnom paru kojeg glume Catte Blachett i Rooney Mara, ali je više film o samom činu zaljubljivanja. Izgubljeni pogledi i kratki razgovori znače puno ovim ljubavnicama dok kreću na zabranjen put prema konzumaciji te ljubavi.

3. "Mommy"

Na kraju godine Xavier Dolan režirao je video spot za najveći hit godine, "Hello" od Adele te je počeo snimati svoj holivudski debi, film "Život i smrt Johna F. Donovana" s Kitom Harringtonom i Jessicom Chastain u glavnim ulogama.

Nije loše za redatelja koji nema ni 27 godina. Godinu je započeo filmom "Mommy", za koji Vice piše da je "izvanredno, vizualno i iznenađujuće emotivan".


4. "Tangerine"

Stvari opasno polaze po zlu u filmu "Tangerine", priči Seana S. Bakera o dvjema prostitutkama transeksualkama koje divljaju Sunset Boulevardom na Badnju večer.

"Tangerine" je film koji odražava 2015. godinu više od svih ostalih filmova ove godine: Sniman je iPhoneom 5c, kroz Instagram filter, a glavne uloge glume dvije glumice transeksualke bez prethodnog profesionalnog iskustva.

"Rezultat toga: najbojniji, okrutniji i neočekivaniji film godine. Sve to, plus inovativna scena pušenja u automobilu u praonici", piše Vice.

5. "Pobješnjeli Maks: Divlja cesta"

Johnu Milleru trebalo je 25 godina da ponovno potpali franšizu koja ga je proslavila. Tom Hardy u glavnoj ulozi je "puni gas", dok Charlize Theron donosi feministički pristup filmu koji se odvija u kiši vatre, pijeska, krvi i dead metala.

6. "Eden"

Ovaj film na zanimljiv način prikazuje suštinu rane, underground scene Pariza '90-ih. Scenaristica i redateljica Mia Hansen-Love kroz glavnog lika, Paula Valléea kojeg glumi Félix de Givry, oslikava besciljnost ambicija prije dvadeset godina, prikazujući paralelno i rastuću klupsku scenu.

Glazba iz filma je prava poslastica.


7. "The Tribe"

Da biste u potpunosti shvatili ovaj film morate poznavati ukrajinski znakovni jezik.

U debiju Miroslava Slaboshpitskyja uobičajena smjena dijaloga i titlova nema smisla, a publika se igra detektiva dok u filmu grupa mladih u školi za gluhe divlja uvodeći reket i kontrolirajući prostituciju.

8. "The Lobster"

Debitantsko djelo grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa je noćna mora Tindera. Colin Farell je četrdesetogodišnjak koji završava sa životinjom po svom izboru, jastogom.

Lanthimos stvara složeni misaoni eksperiment koji ispituje našu želju da u isto vrijeme budemo sami i zajedno.

9. "Dior and I"

Pitanje je bi li film dospio na listu deset najboljih da se nije pojavila vijest da je glavni lik filma, Raf Simons napustio tu kuću.

"Dior and I" nudi uvid u naporan rad ovog umjetnika u srcu modne industrije.

10. "Sunset Song"

"Slikarska adaptacija klasičnog škotskog romana u režiji Terrencea Davisa otvara se u šarmantnom i starinskom tempu kao nijedan film snimljen 2015. godine. Usprkos brutalnim aspektima filma, meditativno raspoloženje, koje preovladava kroz film 'Sunset Song', ono je što ovo djelo čini šarmantim", piše Vice.

Pročitajte više