Bivši i sadašnji predsjednik Južne Koreje svađaju se zbog tri psa

Foto: Twitter

BIVŠI južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je da se planira odreći dva psa koje je Sjeverna Koreja poslala kao poklon Južnoj Koreji dok je on bio predsjednik. Pasa koje je zadržao i nakon predsjedničkog mandata odriče se zbog navodnog nedostatka podrške njegovog nasljednika Yoona Suk-yeola.

Oba bijela lovačka psa poznate su pasmine pungsan, koja se smatra nacionalnim blagom u Sjevernoj Koreji. Nazvani su Gomi i Songkang. Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un poslao ih je kao mirovne darove u Južnu Koreju nakon međukorejskog summita 2018. godine.

Kim Jong Un welcomes South Korea's Moon Jae-in in Pyongyang

WATCH: North Korea's Kim Jong Un welcomes South Korean President Moon Jae-in at Pyongyang's international airport ahead of their third summit. (Video: Reuters)

Objavljuje CNA u Ponedjeljak, 17. rujna 2018.

Psi su državna imovina, ali bivši predsjednik ih je zadržao i nakon mandata

Otkako su stigli u Južnu Koreju, Moon se brinuo o lovačkim psima. Odveo ih je u svoj dom nakon što je njegov mandat završio u svibnju. Psi su zakonski kategorizirani kao državna imovina koja pripada predsjedničkoj rezidenciji, ali Moon je inzistirao da se nastavi brinuti o njima, čak i nakon što je napustio predsjedničku funkciju. Njegov nasljednik Yoon Suk-yeol se složio.

Objavljuje 문재인Četvrtak, 15. rujna 2022.

Prošle godine Gomi je okotila sedam štenaca, od kojih su jednog uzeli Moon i njegova supruga, dok su preostalih šest navodno udomili kod drugih obitelji. Prije nego što je Moon napustio dužnost, potpisan je ugovor o pokrivanju troškova brige o tri psa.

Moon mjesečno prima 1500 funti za brigu o psima

Ministarstvo unutarnjih poslova tada je izradilo nacrt kojim potvrđuje da će bivšem predsjedniku dati mjesečnu subvenciju od gotovo 1500 funti za brigu o psima. Međutim, priča se da se tomu protivi nova administracija aktualnog predsjednika.

Objavljuje 문재인Četvrtak, 12. svibnja 2022.

"Bivši predsjednik Moon već se dugo brine za pse. Jako je razočaran što ih mora vratiti, pogotovo sada kad je Gomi prošla operaciju. Čini se da Ured predsjednika nema povjerenja u bivšeg predsjednika da se može brinuti o psima. Naravno, za takvo povjerenje potrebna je dobra volja obje strane, ali žalosno je razdvojiti životinje od društva na koje su navikle", objavio je ured Moona na Facebooku.

[평산마을 비서실입니다] <풍산개 반환에 대한 문 전 대통령 비서실 입장> 1. 문재인 전 대통령은 대통령기록관으로부터 위탁받아 관리하고 있던 풍산개 ‘곰이’와 ‘송강’을 대통령기록관에 반환하고자 합니다. 2....

Objavljuje 문재인Nedjelja, 6. studenoga 2022.

Ured aktualnog predsjednika demantirao tvrdnje o oduzimanju pasa

Ured aktualnoga predsjednika Yoona demantirao je da je odluka o oduzimanju pasa donesena. Iz Ureda su naveli kako agencije "još uvijek raspravljaju o tom pitanju".

Kim Dae-jung, osmi južnokorejski predsjednik, također je dobio par pungsan štenaca nakon svog značajnog summita u Pjongjangu s bivšim sjevernokorejskim vođom Kim Jong-ilom 2000. godine. Oba su psa držana u Seoul Grand Parku i kasnije su umrla 2013. prirodnom smrću, nakon što su okotila 21 štene.

Pročitajte više