Američki admiral u knjizi otkrio 10 načela koja je naučio u obuci za mornaricu

Foto: Shutterstock/Press

JE LI vam poznat izraz "ustati na lijevu nogu"? To je ono kad se probudite neraspoloženi te se to protegne na cijeli dan - svadljivi ste, nespretni, čangrizavi. Nije nova mudrost da jutrom dan započinje te da mu trebamo posvetiti pozornost kako bi postalo kvalitetna odskočna daska za sve čemu se želimo posvetiti. Brojni su se pisci osvrtali na važnost jutarnjih rituala, a mi smo pronašli knjige koje slave početak dana i pomažu nam promijeniti život nabolje - jutro po jutro. I zato: Carpe diem!

Čudesno jutro - Hal Elrod

"Trenutak kad prihvatite odgovornost za sve u svojem životu jest trenutak kada ćete dobiti moć da promijenite bilo što u životu", napisao je Elrod u svom velikom bestseleru. Sam autor živi je dokaz da smo svi mi sposobni nadvladati teškoće i stvoriti izvanredan život. Kad je imao dvadeset godina, Hal je doživio tešku prometnu nesreću kad se s njim sudario pijani vozač. Umro je na šest minuta, slomio jedanaest kostiju, doživio trajno oštećenje mozga i rečeno mu je da više nikad neće hodati. Usprotivio se logici liječnika i iskušenju da ostatak života proživi kao žrtva te je ušao u poslovnu Dvoranu slavnih, pretrčao ultramaraton, nekoliko puta sjeo na vrh ljestvica prodaje knjiga, počeo snimati hip-hop, postao je suprug, otac i međunarodni govornik.

Pospremi svoj krevet - William H. McRaven

Knjiga od jedva 140 stranica koja vam može postati vjeran suputnik u životu. Admiral William H. McRaven održao je 17. svibnja 2014. godine govor diplomantima Sveučilišta u Teksasu. Prenio im je deset načela koja je usvojio tijekom obuke za mornaričkog specijalca i koja su mu pomogla da prevlada poteškoće, ne samo u obuci i bogatoj mornaričkoj karijeri nego i u osobnom životu, tvrdeći da pomoću tih osnovnih lekcija svatko može promijeniti i sebe, ali i svijet. Izvorni govor admirala McRavena vrlo je brzo postao internetski hit, s milijunima pregleda na YouTubeu. Na temelju načela koja je izložio u njemu McRaven je napisao knjigu koja sadrži priče iz njegovog života, kao i iz života ljudi koje je susretao služeći u Ratnoj mornarici SAD-a. 

Budni u 5 - Robin Sharma

Knjiga koja već nekoliko godina ne silazi s domaćih top-ljestvica djelo je poznatog motivacijskog govornika i autora Robina Sharme. Ona se od njegovih drugih naslova razlikuje po tome što je ovdje sistematizirao iskustva i znanje prikupljeno tijekom svoje bogate karijere te ga iznio lako razumljivim naputcima. Mnogi se snebivaju na buđenje u 5, no Sharma vrlo zorno prikazuje da, kada je rano buđenje stvar osobne odluke, svitanje sunca u sebi nosi čarobno sjeme iz kojeg će izrasti stablo uspjeha. Rano je buđenje, naravno, samo dio cjelovitog sustava kvalitetnog življenja. Nemojte nasjesti na priču: "Pa ja se ionako stalno budim u 5 ili 6, hvala lijepa na mudrosti!" Mnogi od nas moraju tako, ali ne svojom voljom. Postoji razlika, zar ne?

Pročitajte više