Amerikanci ga otkrili: "Ovaj srpski gradić je najčuvanija svjetska tajna"

Foto: 123RF

"DOK SE horde turista guraju kako bi najbolje snimili Gaudijeve art-nouveau zgrade u Barceloni, 140.000 srpskih državljana živi u najčuvanijoj svjetskoj tajni, art-nouveau remek djelu zvanom Subotica", piše portal Daily Beast.

Suboticu opisuju kao grad iščupan sa stranica bajke.

"Šarene zgrade dizajnom podsjećaju na Ivicu i Maricu, a svojim bi dizajnom očarale Instagramere. Začuđujuće, Subotica nije na dizajnerskom i putoholičarskom radaru iako je udaljena samo dva sata vožnje od Beograda, što je čini savršenim otkrićem istočne Europe", pišu.

Daily Beats dodaje da je područje oko Subotice naseljeno 3000 godina, a grad se prvi put spominje u spisima iz 1391. godine. Bio je glavni grad carstva srpskog cara Jovana Nenana Crnog, a dosad je nosio više od 200 naziva te se od 1920. nalazio u pet različitih zemalja.

"Iako je gradska povijest dovoljno osebujna, lokacija na mađarskoj i srpskoj granici - kulturnom raskrižju, pretvorila je Suboticu u biser art nouveaua, pokreta s prijelaza u 20. stoljeće koji je imao ukrasni i dekorativni pristup prema svim aspektima života, uključujući arhitekturu. Glavna filozofija art nouveaua bila je uljepšati svakodnevna mjesta svima, a to je očito u Subotici", dodaje se u tekstu.

Ističu da Subotica ima 12 znamenitih art nouveau zgrada različitih stilova, poput hotela Zlatno jagnje i Gradskog muzeja. Kao atrakcije u mađarskom stilu navode Palić, vodeni toranj, Muzički paviljon i palaču Rajhl "raštrkane po malom gradu i oko Palićkog jezera te su poput komadića zlata na karti s blagom".

Daily Beast spominje i Gradsku vijećnicu, subotičku sinagogu i zgradu Subotičke štedionice na Korzu sagrađenu 1908. godine. Dodaju da je sinagoga zasigurno najvažnija zgrada sagrađena u Subotici.

Nastala je 1902. godine, a Daily Beast posebno spominje njenu "veličanstvenu unutrašnjost u bež, crvenim, zelenim i zlatnim tonovima, s vitražima na prozorima i detaljnim dizajnom stupova".

"Danas je to druga najveća sinagoga u Europi, što je iznenađujuće ako uzmete u obzir da u Subotici živi oko 400 Židova", dodaju.

Pročitajte više