Amerikanci raspravljaju što će se dogoditi ako dobiju ono što Hrvatska već ima

Foto: FAH

OD MARTHE Washington do Melanije Trump, uloga američke prve dame stara je koliko i sama republika. 

No ako jedna u nizu kandidatkinja za demokratsku predsjedničku nominaciju 2020. uspije stići do krajnjeg cilja, u Bijelu kuću bi se mogao useliti prvi američki prvi gospodin. Možda čak i prvi gay gospodin. 

Predsjednički supružnik dosad je uvijek bila žena, a njezine dužnosti nikada nisu službeno propisane. Od nje se očekuje da bude svojevrsna hostesa Bijele kuće i nadzire društvene i ceremonijalne događaje koji se u njoj zbivaju. 

Uskoro bi tradicionalna očekivanja od te dekorativne, ali ugledne uloge, mogla biti drugačija. 

Prije nekoliko se godina uvelike očekivalo da će Hillary Clinton pobijediti na izborima, a bivši predsjednik Bill Clinton postati prvi gospodin. No u taj se povijesni plan upleo Donald Trump. 

Sada su u predsjedničku utrku ušle senatorice Kamala Harris, Elizabeth Warren, Kirsten Gillibrand i Amy Klobuchar te kongresnica Tulsi Gabbard. 

Uspije li nekoj od njih postati predsjedničkom kandidatkinjom demokrata, a potom i pobijediti Trumpa, postat će prva američka vrhovna zapovjednica. 

Njihovi supruzi uglavnom izbjegavaju svjetla pozornice, svi svjesni nepisanog pravila u kampanji: "Nemojte zasjeniti supružnika."

Jedan suprug privlači posebnu pozornost - Chasten Buttigieg. On je u braku s Peteom Buttigiegom, gradonačelnikom South Benda u Indiani, mladim i ambicioznim političarem koji također traži demokratsku predsjedničku nominaciju. 

Izgledi da će je i osvojiti gotovo ne postoje, ali barem je Chasten svojim veselim i duhovitim upisima na Twitteru kojima zdušno podupire supruga muža političara prikupio mnogo simpatija. 

Na tome mu je čestitao i odvjetnik Douglas Emhoff, suprug Kamale Harris, koji se rutinski pojavljuje na skupovima svoje supruge, senatorice iz Kalifornije, ali uvijek pazi da ostane u drugom planu. 

Slično se ponaša i profesor prava John Bessler, suprug senatorice iz Minnesote Amy Klobuchar. 

Prve dame uvijek su primorane na uloge koje je gotovo nemoguće izbalansirati, trebaju potvrditi one stereotipne poput biranja porculanskog pribora za Bijelu kuću, uvijek biti besprijekorno odjevene, jer je Jackie Kennedy postavila visoke standarde, ali i predstavljati državu u nekim situacijama te biti prvakinje socijalnih prava. 

Amerikanci dvjesto godina očekuju da se prve dame nose, ponašaju i govore određenim načinom, pa bi mogućnost pojave prvog gospodina mogla prilično 'prodrmati' očekivanja, rekla je profesorica povijesti na sveučilištu u Ohiu Katherine Jellison.

"Posebno u doba masovnih medija, kada očekujemo da nam prve dame praktično budu superžene", rekla je Jellison. 

Od muškarca u istoj poziciji vjerojatno će se očekivati manje. 

"Prvi gospodin mogao bi Amerikancima pružiti prigodu da smanje nerealna očekivanja od predsjedničkih supružnika i omogućiti budućim prvim supružnicima, neovisno kojeg spola, da budu prirodniji i više svoji", kazala je Jellison.

Pročitajte više