Amerikancima službeno predstavljen novi stanar Bijele kuće, pas Bo

AMERIČKI mediji danas pišu o službenom useljenju portugalskog vodenog psa, novog "prvog kućnog ljubimca" Bijele kuće kojeg je američki šef države obećao pokloniti svojim kćerima Maliji Ann i Natashi (Sashi) nakon što je osvojio pobjedu na predsjedničkim izborima u studenom prošle godine.

Bijela kuća će za šestomjesečno mladunče portugalskog vodenog psa biti četvrti dom. Malia Ann i Sasha Obama su se složile da psiću nadjenu ime Bo. Psić se okotio u Teksasu nakon čega se preselio k svom prvom vlasniku u Washington. Nedugo nakon toga je oko mjesec dana proveo kod trenera za pse u Virginiji nakon čega je pronašao novu adresu, Pennsylvania Avenue 1600, na kojoj se nalazi Bijela kuća.

Povodom Boovog preseljenja u Bijelu kuću, u kojoj se zapravo nalazi već nekoliko dana, američki mediji su angažirali nekoliko stručnjaka kako bi im prokomentirali značenje useljenja šteneta u predsjedničku rezidenciju Obaminih. Tako se stručnjaci slažu u mišljenju da će Boov život u Bijeloj kući reći mnogo o vještini čuvanja i odgajanja kućnih ljubimaca u domu Obaminih koji dosad nisu imali kućne ljubimce.

Cesar Millan, osnivač neprofitne fundacije za zaštitu zlostavljanih i napuštenih pasa, rekao je za Associated Press da pas može postati dezorijentiran nakon što se useli u novi dom. Dezorijentiranost pak životinju može dovesti do toga da postane nervozna i bojažljiva kaže Millan te dodaje da kućni ljubimci u nekim situacijama mogu postati "uistinu uzbuđeni". "Dakle, bez obzira na stanje u koje će pas možda upasti, to za njega neće biti dobro", istakao je Millan.

Obitelji Obama je savjetovao da svog kućnog ljubimca često izvode u šetnju. Također je rekao da bi Bo prije nego što jede trebao biti jako gladan, jer će mu to pomoći da nauči da mu ljudi pomažu kako bi dobio hranu i vodu. Millan savjetuje Obamama da se fokusiraju na uspostavi rutine pomoću koje će Boa primiriti kada bude nervozan, radije nego da ga tetoše često ga dozivajući imenom kada bude uznemiren.

Obitelj Obama se za portugalskog vodenog psa odlučila zbog toga što ima dlaku koja je ne ispada što je jako važno za Obaminu stariju kćer Maliu Ann koja pati od alergije. Bo će u Bijeloj kući naslijediti par škotskih terijera, Barneya i Miss Bisley, koje je čuvala i odgajala obitelj bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više