Amerikanka o selidbi u Hrvatsku: Imat ćete posla s njihovim vlastima, blago vama

Screenshot: YouTube

KALEIGH HENDERSHOT, Amerikanka koja već godinama živi u Hrvatskoj, na svom YouTube kanalu redovito objavljuje snimke u kojima iznosi mišljenje o našoj zemlji i njenim stanovnicima. Ovog puta odlučila je strancima objasniti što im sve treba za selidbu u Hrvatsku. 

Puno je lakše preseliti se građanima EU-a, a Amerikanci moraju znati nekoliko stvari prije selidbe, napomenula je Kaleigh. Dodala je da se iskustvo selidbe u Hrvatsku razlikuje od mjesta do mjesta.

"Kad je riječ o pravnim stvarima, imat ćete posla s dvije ustanove, lokalnom policijskom postajom i matičnim uredom. Nemojte misliti da ćete imati posla sa svojom ambasadom, to se neće dogoditi. Nećete imati posla sa svojim veleposlanstvom, imat ćete posla s hrvatskim vlastima, blago vama", rekla je sarkastično.

Pojasnila je da se u Hrvatskoj kao turist može ostati najviše 90 dana u razdoblju od 180 dana. Potom se mora otići i čekati još šest mjeseci prije nego što se može vratiti u Hrvatsku. Oni iz europskog gospodarskog pojasa mogu tražiti produžetak boravka osam dana prije isteka tih 90 dana. Europsku plavu kartu možete dobiti ako u Hrvatsku dolazite raditi, školovati se ili tu imate obitelj, pojasnila je.

Kad je riječ o poslu, savjetovala je strancima da se koriste LinkedInom, ali i učlane u razne grupe na Facebooku.

"Na LinkedInu sam našla jedan od prošlih poslova u Hrvatskoj, puno kompanija objavljuje oglase na LinkedInu", rekla je.

S obzirom na to da video u naslovu ima "prvi dio", očito je da će savjeta biti još.

Pročitajte više