Amiga 500 slavi trideseti rođendan, a ovo je 30 igara koje smo obožavali

Foto: Toni Bratinčević/Press

COMMODOREOVA Amiga 500, poznata i kao A500 ili jednostavno Amiga (budući da su 600-ice, 1000-ice ili 1200-ice ili bile daleko rjeđa pojava), doživjela je svoju premijeru na CES-u davne 1987., a Nizozemci su bili prvi koji su već u travnju iste godine mogli isprobati ovo legendarno kućno računalo.

Iako je koštalo preko 700 dolara, Amiga 500 postala je duhovni nasljednik legendarnog Commodorea 64 i postala Commodoreov najpopularniji model Amige s preko šest milijuna prodanih primjeraka. Ideja je bila da zamijeni šezdesetčetvorku i to je s lakoćom odradila iako danas postoji puno više onih koji na C64 gledaju s daleko više simpatija.

Unatoč hardverskom potencijalu (CPU od 7.16 MHz i memoriju od tada prilično moćnih 512 kB), nije bila toliko popularna među programerima koliko među ljubiteljima video igara. Naravno, to nije bio nedostatak jer Amiga 500 je i osmišljena kao jeftinije oružje u borbi za dominaciju na tržištu igraćih sustava. 

U svakom slučaju, legendarna Amiga ovog mjeseca slavi svoj trideseti rođendan, a mi smo se odlučili prisjetiti 30 najboljih naslova za staru "prijateljicu" koja nam je pružala godine i godine vrhunske zabave. Sve do 1991. kad se prestala proizvoditi i kada ju je zamijenila Amiga 500 Plus i Amiga 600. 

1. The Secret of Monkey Island

Od svih point & click avantura, teško je pronaći zabavniji naslov od legendarne umotvorine Rona Gilberta koji je pokazao da video igre ne moraju nužno biti bezumno napucavanje već u prvom redu duhovito napisana umjetnička djela koja su u stanju ostaviti neizbrisiv trag na suvremenoj pop kulturi.

2. Lemmings

U kratkim crtama, "Lemmings" DMA Designa stavila nas je u ulogu spasitelja suicidalnih glodavaca koji su bili u stanju kopati, graditi mostove te koristiti krampove i kišobrane, ali su u isto vrijeme bili i toliko glupi da će bezbrižno skočiti u smrt jednom kad dođu do ruba litice. Jednostavna, inteligentno osmišljena i prokleto zarazna, nametnula se kao jedna od najboljih igara svih vremena, a to objašnjava i brdo nastavaka.

3. Frontier: Elite 2

U današnje vrijeme ovu kombinaciju svemirske trgovine i simulatora borbe možete naći na svakom pametnom telefonu, ali davne 1993. to nije bio slučaj. Revolucionarna u svakom pogledu, nastavila je tamo gdje je stao prethodnik iz 1984. i učinila ga još boljim. Neki su je smatrali neizdrživom dosadom, drugi remek-djelom, ali ono što je napravio David Braben bez ikakve je sumnje utjecajan naslov čije duhovne nasljednike igramo i dan danas (No Man's Sky).

4. Sensible World of Soccer

Jednim dijelom (za to vrijeme) napredna simulacija nogometa, drugim dijelom klasična menadžerska igra s podacima o preko 1500 timova i 27 tisuća tadašnjih igrača. Mnogi je smatraju najboljom igrom za Amigu, a drugi jednom od najvažnijih igara svih vremena. Neovisno o platformi.

5. Cannon Fodder

Upravljate s odredom vojnika i cilj vam je pokokati sve neprijatelje na karti. Djeluje dosadno i prežvakano? U pravu ste, ali samo u slučaju da nikada niste zaigrali briljantni "Cannon Fodder" koji je jedan od naslova koji će se i za 20 godina savršeno opirati zubu vremena i tjerati vas da do posljednjih misija na životu održite svoje prekaljene veterane kao što su Jools, Jops ili Stu. Ovo je bilo i ostalo puno više od običnog napucavanja.

6. Another World

Vidjeli smo mnogo platformera, ali "Another World" posebna je biljka jer za razliku od šarenih arkada u kojima ste upravljali brkatim vodoinstalaterima ili super brzim ježevima, ova vas je stavila u ulogu Lestera, mladog znanstvenika koji nakon neuspjelog eksperimenta završava na neprijateljskom izvanzemaljskom svijetu gdje se bori za goli život. Odlično animirana, posebna i na momente neopisivo frustrirajuća.

7. Zool

Neki će ga možda doživjeti kao kopiju Sonica, ali "Zool" ima "ono nešto". Ne radi se o pukoj posudbi već vrhunskom platformeru koji se s vremenom nametnuo kao jedna od ponajboljih igara za Amigu. Istina, Zool nije Sonic i danas ga možete pronaći samo u sjećanju starih amigaša, ali to ne mijenja činjenicu da se radi o klasiku.

8. It Came From The Desert

U današnje vrijeme sasvim je normalno da vam igra daje bezbroj opcija koje ovisno o vašim odlukama mijenjaju ishod igre, ali kasnih osamdesetih Cinemawareov naslov bio je nešto posebno. Akcijska avantura inspirirana holivudskom trash kinematografijom pedesetih imala je specifičnu atmosferu i priču koja vas je tjerala da istražujete i otkrivate što stoji iza zastrašujuće transformacije mrava i stanovnika vukojebinastog američkog gradića.

9. Moonstone: A Hard Day's Knight

U srži je riječ o akcijskom RPG-u, ali Mindscapeov naslov iz 1991. spajao je nekoliko različitih žanrova i činio je to uspješno. U vrijeme izlaska mnogi su je kritičari pokopali, ali s vremenom je razvila gotovo kultni status i danas je jedna od najtraženijih igara među kolekcionarima vintage naslova.

10. Syndicate

Iako se na Amigi vrtjela nešto sporije nego na drugim platformama, Bullfrogova taktička pucačina s elementima RPG-a jedan je od boljih naslova. Jest da ste trebali imati živce od čelika, ali oni koji su je naučili voljeti, obožavali su je. Oni koji su je igrali u piratskoj verziji nisu baš pohvatali priču o kiborzima i svijetu u kojem se radnja odvija (budući da je zaplet bio razjašnjen samo u knjižici originala), ali bilo je zanimljivo slati svoj tim u opasne misije i razvijati taktike.

11. Super Cars 2

Možda nije najljepše auto utrkivanje na Amigi (jedan Lotus Turbo Challenge je bio daleko impresivniji), ali teško je pronaći veću zarazu od ove. Nastavak "Super Carsa" jednostavno vas je tjerao da razvijate svoje vještine i postanete najbolji.

12. Alien Breed

Iako smo ovaj način igre već vidjeli u "Gauntletu", pucačina tada nepogrešivog razvojnog tima Team 17 izgledala je fantastično. Bauljali ste hodnicima, napucavali izvanzemaljce i osjećali ste kao da vas je netko smjestio u film "Alien". U redu, priča je bila manje bitna, ali budimo iskreni, koliko je stvarno bitna priča kad vas okružuje more krvoločnih svemiraca?

13. Superfrog

U fazi kad je Team 17 izbacio svoju simpatičnu šarenu arkadu, tržište je bilo prezasićeno sličnim naslovima, ali postojalo je nešto posebno u žabi s plaštom. I kritika i igrači smatrali su da se radi o savršenoj kombinaciji svih elemenata koji su ovaj žanr činili toliko popularnim. No, na sceni kojom su harali Super Mario i Sonic, nije bilo mjesta za još jednog skakutavca.

14. Worms

Na prvi pogled "Worms" nije djelovao kao nešto posebno. Međutim, hrpa naoružanih crva učinila je nezamislivo i stvorila franšizu koja živi i dan danas. Da, crvi su postali ljepši, a oružja raznovrsnija, ali sve ono što igru čini neodoljivom i bezvremenskom zarazom bilo je vidljivo već u prvom dijelu. Da vas netko ovog trena izazove na dvoboj, uživali biste kao da je 1995.

15. The Chaos Engine

U periodu kada se ova pucačina pojavila na tržištu, The Bitmap Brothers iza sebe su imali već nekoliko velikih hitova i djelovalo je kao da ne mogu pogriješiti. Istina, ova kombinacija Technoclasha i Gauntleta nije bila posebno originalna, ali igrivost je bila na najvišoj razini. Dodamo li na to i steampunk atmosferu i dobivamo nešto što bi i danas savršeno funkcioniralo - kao indie naslov ili nešto što tu i tamo zaigrate na svom pametnom telefonu.

16. Flashback: The Quest for Identity

Jedan dio dvojca koji je stvorio "Another World" odlučio je ponoviti gradivo i pritom stvorio nešto posebno. Kritika je odlično prihvatila priču o čovjeku koji se budi s amnezijom, a komercijalni uspjeh uvrstio ju je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najuspješniju francusku video igru svih vremena.

17. Wings

Cinemaware ponovno je oduševio. Ovog puta simulacijom zračne borbe u Prvom svjetskom ratu. Istina, nije "Battlefield 1", ali tri načina igre u jednoj i to u periodu kada su simulacije letenja izgledale prosjački i više je nego veliko dostignuće. Igra je doživjela i remake, a stara se raga i dan danas dobro drži. Jednostavno ste ponukani vidjeti što će novo osvanuti u dnevniku koji glavni lik vodi.

18. Dune 2

Film Davida Lyncha je bio i ostao grozan, ali igra je revolucionarna. Iz današnje perspektive izgleda očajno, ali imala je sve elemente vrhunske strategije koja je utabala staze za daleko serijale kao što su Command & Conquer, Warcraft i StarCraft.

19. Shadow of the Beast

Budimo iskreni, mnogima ovaj Psygnosisov naslov nije bio najjasniji. Bauljali ste prekrasnim krajolicima, ali niste bili najsigurniji o čemu je zapravo riječ. A radilo se Aarbornu, čovjeku koji je otet još kao dijete i pretvoren u monstruoznu ratnu zvijer zlog Maletotha. Naravno, vrijeme je za osvetu. Unatoč svemu, kritike su bile odlične, glazba vrhunska, a 2016. pojavio se remake koji je skupio solidne kritike.

20. Pinball Dreams

Fliperi više nisu što su nekad bili. Simulacije flipera definitivno nisu što su nekad bile. No, devedesetih su bile ogroman hit. Toliki hit da su Windowsi imali siromašnu verziju koju ste mogli zaigrati jednom kad vam dosadi Minesweeper ili Solitaire.

21. North & South

Gledajući s odmakom, ovo i nije bila toliko dobra igra jer znala je vrlo brzo postati vrlo dosadna i repetativna, ali bila je prokleto zarazna ako ste imali podjednako zagriženog frenda s kojim ste mogli ući u beskonačne borbe. Mnogi je smatraju jednom od deset najboljih igara za Amigu.

22. Populous

Na listu smo mogli uvrstiti "Mega-Lo-Maniju", ali uvrstili smo prvu igru u kojoj ste stavljeni u ulogu Boga koji svoje sljedbenike tjera da eliminira sljedbenika drugih Bogova. Iako vam to danas možda djeluje smiješno, po izlasku mnogi su igru hvalili zbog izvrsne grafike. Legendarni Peter Molyneux kasnije je stvorio mnogo sličnih, ali i daleko većih hitova, ali ovaj je bio prvi i bio je odličan.

23. Beneath a Steel Sky

Point and click avanture nekad davno bile su gigantski hitovi, a "Beneath a Steel Sky" smatra se jednim od ponajboljih naslova i mnogi je kritičari svrstavaju rame uz rame s legendarnim Broken Swordom. Ovaj kultni klasik prati Roberta Fostera koji otkriva korupciju u Union Cityju.

24. Gods

Kad se pojavila kritičari su je proglasili jednim od najboljih naslova 1992., a tu je titulu zaslužila brzom akcijom i zagonetkama koje su cijelu priču podigle na višu razinu i učinile je nezaobilaznim naslovom.

25. UFO: Enemy Unknown

Onima koji su serijal upoznali tek po izlasku "XCOM-a", ovo izgleda kao tekstualni RPG igračima "Skyrima", ali postojalo je nešto u tom izometrijskom džumbusu. Ako ste bili fanovi brze akcije, ovo napucavanje na poteze djelovalo je neopisivo dosadno, ali ako ste bili malo stariji, naučili ste cijeniti ovaj način igre.

26. Turrican II: The Final Fight

Današnjim klincima bilo bi teško objasniti zašto su klinci devedesetih toliko uživali u ovoj pucačini jer neiskusnom oku ovo može djelovati kao još jedno napucavanje u moru sličnih. No, kombinacija Metroida i Psycho-Nics Oscara mnogim je gamerskim veteranima i danas jedna od najboljih igara svih vremena.

27. The Lost Vikings

Platformer u kojem ste morali koristiti mozak. Upravljali ste s tri različita vikinga od kojih svaki ima određene vještine koje drugi vikinzi nemaju, a cilj vam je bio kombinirati ih i zbrisati iz međugalaktičkog zoološkog vrta u kojem ste završili.

28. Xenon 2: Megablast

Svemirske pucačine nekoć su bile užasno česta pojava i ima ih bezbroj. Neke su čak i odlične, ali malo koja je u ovom kontekstu vrijedna spomena kao nastavak Xenona koji je postao jedan od najpoznatijih naslova The Bitmap Brothersa koji su za ovu priliku odlučili korisiti veliki hit Tima Simenona (Bomb the Bass) "Megablast" što je igri dalo pionirsku dimenziju jer radilo se jednom od prvih slučajeva da neko računalo precizno presvira postojeću pjesmu i to unutar igre.

29. Sid Meier's Civilization

O ovom kultnom klasiku nema se što reći, a da već milijardu puta nije ponovoljeno. Istina, ovo možda i nije naslov koji vežemo direktno uz Amigu, ali bez obzira o kojoj se platformi radilo, strategija u kojoj upravljate različitim civilizacijama oduvijek je imala posebno mjesto ne samo u sjećanju gamera već i u povijesti industrije video igara. Ameri bi rekli "must have".

30. Defender of the Crown

Svatko tko je imao roditelje koji su svojim potomcima teško stečenim novcem kupovali skupa računala, tih kasnih osamdesetih pucao je iz katapulta i pokušavao pronaći savršenu udaljenost kako bi neprijatelju srušili zidine. Kad se pojavila na Amigi, mnogi su kritičari zaključili da je letvica podignuta i da je ovo novi standard, a kad bacite pogled na video i obzir uzmete vrijeme u kojoj se igra pojavila, svi ti silni hvalospjevi ne djeluju kao pretjerivanje.

Pročitajte više