Ana Vilenica: U Hrvatskoj nema dovoljno kvalitetnih ženskih uloga za sve nas



GLUMICA Ana Vilenica, koja je diplomirala glumu na Akademiji u Sarajevu, hrvatskoj javnosti je osim po kazališnim predstavama mnogo poznatija po sapunicama u kojima je glumila. Ipak, Ana je prije nekoliko dana počela igrati u antičkoj drami "Hekuba" te utjelovila Hekubinu kći Poliksenu sa srpskim glumcem Sergejem Trifunovićem koji je poznat i po svom televizijskom angažmanu na MTV-u, a često je u ženskim krugovima proglašavan kao prilično seksipilan muškarac.

Ana Vilenica o Trifunoviću: Meni je on više mio nego seksipilan

Mladu glumicu, koja je od prošle godine u vezi s Edijem Mužinom, pitali smo doživljava li i ona Trifunovića poput brojnih žena, kao seksipilnog frajera. "Ne, uopće. Doživjela sam ga kao dragog, toplog i pomalo hiperaktivnog čovjeka. U stvari meni je on više mio nego seksipilan", izjavila je Ana te komentirala kako joj je surađivati s njim: "Sergej je jako drag čovjek i super glumac. Nemamo zajedničke scene, ali jako ga je zabavno gledati dok radi i, naravno, poslušati njegov savjet koji on uistinu nesebično i dobronamjerno daje".

Na pitanje kako se snašla u svojoj ulozi, Ana komentira: "Nije bilo zahtjevno. Možda jedino tehnički, zbog adaptacije na prostor u kojemu smo igrali. Prostor je jako velik i trebalo je prilagoditi glasnost, što je meni bilo najteže u intimnijim scenama. Trebalo je naći mjeru kako da neke scene ostanu intimne i prirodne, a opet da me čuje i zadnji red gledališta".



"Neki od likova koje igram na taj način prirodno me ponekad mijenjaju i kao osobu"

Zanimalo nas je može li se distancirati od svoje uloge u privatnom životu te imaju li one utjecaja na nju kao osobu ili ne. "Imaju, kako ne. Neke nesvjesno utječu na mene. Jednom sam igrala jednu djevojčicu koja je htjela biti terorist. Igrajući je, odjednom sam si osvijestila da se i u privatnom životu ponašam malo muškobanjasto. Na to je utjecala ta uloga. Neke utječu jer razmišljam o njima, o likovima i njihovom svjetonazoru, motivaciji pa  me neki od likova koje igram na taj način prirodno ponekad mijenjaju i kao osobu", objasnila je glumica.

"U Hrvatskoj nema dovoljno kvalitetnih ženskih uloga za sve nas"

Pitali smo Anu koliko je teško biti glumica u Hrvatskoj, a ona je nam je iskreno komentirala: "I je i nije, ovisno što želite od života i glume. Mislim da posla uglavnom ima, pogotovo na televiziji u onome što mi volimo zvati dramske serije ili sitcomi. S druge strane teško je jer nema dovoljno uloga za sve nas, a kad kažem uloga mislim na uistinu kvalitetno napisane i izazovne ženske likove. U tom smislu je teško jer želje su velike, a stvarnost dosta uskogrudna".



"Drage su mi uloge u predstavama `Pijani proces` i `Murlin Murlo`"


Ipak, Ana se nije mogla odlučiti koja joj je najdraža uloga u karijeri. rekla nam je: "Ima ih više. Jako sam voljela igrati Olgu u svojoj diplomskoj predstavi `Murlin Murlo`. Ne znam je li to bilo zbog same predstave koja je nastala na entuzijazmu nas mladih diplomanata. Saživjela sam se s njom i nekako razvila jaku empatiju prema njoj i vjerovala sam da je jako važno da ljudi upoznaju bas taj lik. Radilo se o djevojci s blažim oblikom retardacije koja je u životu samo tražila ljubav i kroz ljubav bijeg iz očajnog života koji je živjela. Također sam voljela igrati Dunju Raskoljnikovu u `Pijanom procesu`. Bila mi je jako zanimljiva jer je postavljena kao osoba koja se toliko žrtvuje zbog brata da je taj altruizam dovede do granice u kojoj se ona kao svetica praktički pretvara u prostitutku".

"Voljela bih raditi i sa Senkom Bulić jer mi se sviđa njena estetika"

Glumica je bila malo odlučnija kada smo je pitali s kim najviše voli surađivati pa tako hvali brojne mlade glumice. "Jako volim svoju malu ekipu s kojom sam napravila Projekt 12/2. To su glumice Ivana Krizmanić, Tanja Smoje, Csilla Barath Bastaić, Romina Vitasović, Marija Tadić i nedavno nam se pridružila i Lana Gojak. One su strava glumice i svaki put kad ih iznova gledam na sceni pomislim koliko su dobre. Od redatelja uvijek bih ponovo radila s Ivicom Buljanom i Borutom Šeparovićem, a voljela bih raditi i sa Senkom Bulić jer mi se sviđa njena estetika".



"Voljela bih odglumiti lik koji je tako dobro napisan da ga ne trebam nadomišljati u svojoj glavi i uvjeravati se da je izazov"

Na pitanje "U televizijskim ulogama utjelovila si djevojke koje `dobrice`, bi li voljela odigrati ulogu neke negativne, koje ili kakve", Ana nam se dobro nasmijala te odgovorila: "To je baš sapuničarska podjela, dobar i loš lik. Voljela bih odglumiti lik koji je tako dobro napisan da ga ne trebam nadomišljat u svojoj glavi i uvjeravati se da je izazov. Je li on dobar ili loš, dramski ili komičan, to mi i nije toliko bitno".

"Plan mi je ne paničariti prije sredine rujna, prijaviti se na biro pa onda Jovo nanovo"

Ana, koja je trenutačno na godišnjem odmoru s dečkom, kaže kako joj njegova podrška prilikom pripremanja i izvođenja predstava jako puno znači. "Upravo sam na ljetovanju, ne javljam se na mobitele, ne susrećem ljude. Samo guštam", kaže dobro raspoložena Vilenica te nam svoj savršeni odmor opisuje riječima: "Kupanjac i ples do zore". Na pitanje koji su planovi za skoru budućnost, tvrdi: "Ne paničariti prije sredine rujna. Prijaviti se na biro pa onda Jovo nanovo".

Pročitajte više