Ana Vilenica: Za Božić vrata mog doma biti će otvorena za sve prijatelje, spremam janjetinu



GLUMICA Ana Vilenica tijekom intervjua za Index otkrila je kako planira provesti blagdane, što će spremati za jesti, a s nama je podijelila i svoj omiljeni recept koji je otkrila na Coolinarki i kojeg možete vidjeti na kraju intervjua. Ana kaže kako će praznike provesti u Zagrebu, a vrata njenog doma biti će otvorena za sve prijatelje koji ne otputuju van grada u ovo blagdansko vrijeme.

Gdje ćeš i s kim biti ovog Božića?


Tu u Zagrebu, sa dečkom.

Jesi napisala pismo Djedu Mrazu, što si sebi poželjela ispod bora?

Ha! Nisam još! Možda bih zapravo trebala. Želim neko duže putovanje u neki dio svijeta gdje još nisam bila.

Imaš li neke posebne uspomene iz djetinjstva na ovo doba godine, kakve?

Imam, kako ne. Najljepši su mi bili Božići u Rijeci sa mojom širom obitelji. Uvijek bi se svi skupili na večeri, pa ručku i uvijek je bilo jako toplo. Pravo obiteljski. Sjećam se i mog prvog Božića u Londonu. Grad opusti, ništa, baš ništa ne radi i ako nemaš auto osuđen si na svoj stan, jer svi otputuju. Kad je shvatio da ne idem kući, kolega s faksa me pozvao u svoju obitelj na Božić. Taj ću Božić posebno pamtiti jer mislim da sam ga proslavila uz najvelikodušniju obitelj na svijetu. Nikoga nisam poznavala, a osjećala sam se kao dio njih.

Planirate li ići negdje na skijanje i sve ostale "zimske radosti"?

Ne. Nisam ja taj neki skijaški tip. Meni je zimska radost sanjkanje, a to mogu na bilo kojem blentavom brijegu. Ja bih radije izabrala neki topli dio svijeta pa spajala ljeta u godini.

Planirate li nešto za Novu godinu, koja ti je do sada bila najbolja/najgora i zašto?

Još nisam ništa smislila. Uvijek sve u zadnji tren. Voljela bih nešto organizirati jer se uvijek pravim kao da nije bitno, a na kraju, pet do ponoć shvatim da je možda ipak lijepo kad se ekipa potrudi od jednog dana napraviti nešto drugačije. Jedan od najljepših mi je bio doček Nove 2000. u Dubrovniku. I tu smo sestra i ja postale na kratko dio jedne divne obitelji Stjepovića na Pilama. Prvi put sam doživjela i koledare.

Kakva ti je bila 2011. godina?


Privatno super, a poslovno sam puno naučila i nastavljam učiti o prirodi industrije čiji sam dio.

Što bi poželjela u 2012. godini?


Na privatnom planu da sve ide lijepo kao i do sada, zatim zdravlje i osobno zadovoljstvo sebi, svojoj obitelji, prijateljima i uopće ljudima, malo više empatije i pristojnosti u svijetu. U poslu više dobro napisanih uloga, više kreativnog i mentalnog izazova.

Planiraš li donijeti neke novogodišnje odluke poput "Od ove godine ću..." ili "Od ove godine više neću..."?


Aha, ali moram ih jasno definirati da ne ostane prostora za višestruka značenja.



Planiraš li kuhati nešto posebno za ove blagdane?

Prošle godine prvi sam put spremila aromatični janjeći but. Mislim da ću to i ove godine ponoviti. Vrata stana će biti otvorena svim prijateljima koji za Božić ostaju u Zagrebu.

Da li kuhaš redovito i smatraš li se dobrom kuharicom?


Sve češće kuham. Mislim da mi ide dobro.

što je tvoj kulinarski specijalitet?

Punjene lignje i pečeni krumpiri. I palačinke.

Imaš li neki posebni kolač koji voliš pripremati ili radije ideš u slastičarnu?

Kupim orahnjaču, obožavam orahnjače. Neki dan sam na netu otkrila recept za kolač "Čokoladno čudo". Jako je jednostavan i jaaaako ukusan. Opet ću ga pripremiti.

Kako dragi komentira tvoje kuhanje?


Ne žali se. :)


ANIN RECEPT ZA AROMATIČNU JANJETINU


Meso:


2,5 kg janjetine
1/2 vrećice dalmatinske mješavine začina ili ružmarin, bosiljak, majčina dušica, mažuran, origano i ćubar (vrijesak)
Krupna morska sol
Maslinovo ulje
Bijelo vino

Ostalo:

1,5 kg oguljenog krumpira izrezanog na veće i deblje šnite, dobro posoljenog

Priprema:

Komad bi trebao biti od prednje četvrti s lopaticom. Meso operite pod tekućom vodom, ne skidajte maramicu s njega.

Krupnom soli i travama dobro natrljajte meso sa svih strana, pa namažite maslinovim uljem i polijte s malo bijelog dalmatinskog suhog vina. Ostavite tako stajati oko sat dva, može i preko noći.

U zemljani sud za pečenje stavite meso, podlijte sa 1 dl vode, stavite peći na najjaču temperaturu, pokriveno poklopcem.

Pečenje:


Pecite tako oko sat i pol. Izvadite pečenje iz pećnice, otklopite i stavite krumpir unutra između mesa, opet poklopite, pa pecite još oko 40 minuta, dok krumpir skroz ne omekša, te lijepo se rumeno zapeče , u soku od pečenja.

Pročitajte više