Angelina podržala Iranke: "Ženama ne treba nadzor morala i kontrola njihovog tijela"

Foto: EPA

HOLIVUDSKA zvijezda i humanitarka Angelina Jolie oglasila se o prosvjedima koji traju u Iranu nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini. Djevojka je preminula 16. rujna nakon što ju je privela policija u Iranu zbog navodnog kršenja pravila odijevanja. 

Nakon njene smrti odmah su krenuli prosvjedi, a brojne žene palile su hidžabe i rezale kosu. Oskarovka Jolie objavila je nekoliko fotografija snimljenih na ulicama Irana kako bi podignula svijest o trenutnoj situaciji tamo.

"Poštovanje hrabrim, prkosnim, neustrašivim ženama Irana. Svima onima koje su desetljećima preživjele i odupirale se, svima koje danas izlaze na ulice, Mahsi Amini i svim mladim Irankama poput nje", napisala je Angelina.

"Ženama ne treba nadzor nad njihovim moralom, preodgajanje njihovih umova ili kontroliranje njihovih tijela. Potrebna im je sloboda da žive i dišu bez nasilja i prijetnji. Za sve žene Irana, vidimo vas", dodala je.

Što se dogodilo Mahsi Amini?

Podsjetimo, 22-godišnja Mahsa umrla je u pritvoru nakon što ju je privela policija zbog kršenja propisa o hidžabu. Pala je u komu nakon privođenja, zbog čega su ponovno u središte pozornosti došla ženska prava u Iranu. 

Njezin rođak Erfan Mortezaei za Sky News je rekao da je Mahsa prije smrti bila zlostavljana i mučena. Dok je Teheranom šetala sa svojim rođacima i bratom Ashkanom, prišla joj je policija. Rekli su joj da joj hidžab nije dobro namješten.

Policija negira zlostavljanje

"Ashkan im je pokušao objasniti da nisu u svom rodnom gradu i da su u Teheranu stranci, što bi trebalo uzeti u obzir. Molili su policajce da ih ne privedu. U natezanju s policijom Mahsa je poprskana suzavcem po licu i na silu ugurana u policijski kombi te odvedena u stanicu. Tijekom vožnje mučili su je i vrijeđali", rekao je.

Izvješće iz bolnice kaže da je djevojka mrtva stigla u bolnicu te da je pretrpjela potres mozga nakon snažnog udarca u glavu. Iranska policija je objavila da je smrt mlade žene u pritvoru "nesretan slučaj" za koji ne žele da se ponovi. Kažu da joj je pozlilo tijekom vikenda, dok je bila pritvorena u ćeliji s drugim ženama, te negiraju zlostavljanje.

Pročitajte više