ANKETA Kako ste proveli Valentinovo?

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

PROŠLO je još jedno Valentinovo, zaljubljenima jedan od najdražih dana u godini. Na taj dan brojni koncerti održali su se u Hrvatskoj - Aco Pejović pjevao je u Areni Zagreb, Petar Grašo u Sisku, Matija Cvek u Splitu, Aleksandra Prijović u Osijeku... 

>> Valentinovo u Hrvatskoj: Prijović napunila Gradski vrt, Aco Pejović Arenu Zagreb

Dan prije Valentinova pitali smo vas obilježavate li ga ikako, a većina vas (68%) je rekla - ne. 19 posto čitatelja reklo je da slave Valentinovo, a 13 posto je reklo da bi ga obilježili da imaju s kim.

Sada kada je ovogodišnji Dan zaljubljenih iza nas, odlučili smo provjeriti što ste radili na taj dan. 

Zašto se obilježava Valentinovo?

Valentinovo, kako ga danas poznajemo, ima drevne korijene koji sežu još u rimsku povijest. Postoji nekoliko teorija o tome kako je ovaj dan postao sinonim za ljubav, ali najrasprostranjenija je priča o svećeniku Valentinu.

Priča seže u 3. stoljeće nakon Krista, kada je Rimsko Carstvo bilo pod vlašću cara Klaudija II. Klaudije je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici jer su manje vezani uz obitelji. Zbog toga je zabranio mladim muškarcima da se žene. No svećenik po imenu Valentin odbio je pridržavati se tog dekreta. Smatrao je da je ljubav sveta i da je nitko ne bi smio zabraniti.

Legenda kaže da je Valentin, unatoč zabrani cara, tajno vjenčavao mlade parove. Kada je car saznao za Valentinovu neposlušnost, naredio je njegovo uhićenje i pogubljenje 14. veljače 269. godine. Zato danas Valentinovo obilježavamo 14. veljače.

Pročitajte više