Apsolutni domaći hit: Ovo je pjesma koju su Hrvati lani najviše slušali

Screenshot: YouTube

NAJPOPULARNIJA pjesma u Hrvatskoj 2019. godine bila je Voli me Petra Graše, koju su napisali Vjekoslava i Tonči Huljić.

Slijedi je Rekao si Nine Badrić, koju je napisao njen dugogodišnji suradnik Ante Pecotić, dok je treća Ovaj Grad Mije Dimšić, autorskog trojca Dimšić, Bačić i Dimter. 

Te tri pjesme donijele su najveću zaradu svojim autorima u 2019. godini.

Što se tiče pjesama inozemnih autora, domaće radijske i televizijske postaje najviše su puštale suradnju Calvina Harrisa i Rag'n'Bone Mana Giant.

Najuspješniji domaći autori u 2019. su, navedeni abecednim redom imena, ne po zaradi: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Husein Hasanefendić, Miro Buljan, Miroslav Drljača Rus, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić Gibonni.

Zahvaljujući velikim koncertima u pulskoj Areni, na vrh inozemnih autora s najvećom zaradom zasjeo je Dave Grohl (Foo Fighters), a slijede ga zimzeleni autori brojnih hitova kroz desetljeća: Bruce Springsteen, Calvin Harris, Ed Sheeran, Freddie Mercury, George Michael, Gordon Matthew Sumner (Sting), Mark Knopfler, Martin Karl Sandberg (Max Martin) i Steve Mac.

Glazbenim autorima i nositeljima autorskih glazbenih prava za 2019. godinu isplaćeno je 110,6 milijuna kuna autorskih naknada – riječ je o rastu od 2,51% u odnosu na prethodnu godinu i rezultatu bogate ponude glazbenih i turističkih događanja kojeg, nažalost, ove godine ne možemo očekivati. 2020. bit će izazovna godina za autore i izvođače.

"Nažalost, posljedice otkazivanja glazbenih događanja i zatvaranja hotelskih i ugostiteljskih objekata odrazit će se na naše buduće rezultate i prihode naših članova, pogotovo u drugoj polovici 2020. Služba je to prepoznala na vrijeme, u pripremi je poseban fond pomoći za to razdoblje, kao i aktivnosti kojima bi se bolje monetizirao online sadržaj i tako preusmjerilo iznose na one koji su prave pozornice zamijenili virtualnim", rekao je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja evidentirala je korištenje 283.810 glazbenih djela koja su se u 2019. emitirala više od 16,7 milijuna puta. Za to je autorske naknade primilo 125.908 domaćih i stranih autora i nositelja prava.

I članovi Hrvatskog društva skladatelja sve su produktivniji pa su tako tijekom 2019. putem svojih online profila na webu ZAMP-a prijavili ukupno 8533 novih djela – u prosjeku 23 nove pjesme dnevno.

Pročitajte više