Slavni glumac stigao u Osijek, glumit će zapovjednika logora u Sedlarovom filmu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Redatelj Jakov Sedlar posljednja tri tjedna u Osječko-baranjskoj županiji snima novi film 260 dana, a glumačkoj ekipi sada se priključio i poznati hollywoodski glumac Armand Assante.

Film 260 dana je nastao prema istoimenom romanu Marijana Gubine o stradanjima njegove obitelji u zatočeništvu u srbijanskim logorima tijekom Domovinskog rata, a na temelju književnog predloška nastala je i istoimena kazališna predstava osječkog HNK-a. Na konferenciji za novinare Sedlar je rekao kako se završetak snimanja očekuje krajem lipnja, a radi se o posebno kompleksnom filmu jer ima dosta zahtjevnih scena.

 

"Od velikih glumaca očekujem da dođe i Tim Roth, koji će glumiti Marijana Gubinu. Još imamo oko dva tjedna snimanja, radit ćemo u Gorjanima i Đakovu, ali glavni dio slijedi u Osijeku, u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi", rekao je Sedlar.

Scenarij se temelji na autentičnoj knjizi, koju je napisao čovjek koji je događaje iz nje proživio na svojoj koži, dok je film svojevrsna fikcija temeljena na istinitom događaju. "Mislim da Armand Assante glumi vrlo zanimljivog i dijaboličnog lika te da će ljudi biti iznenađeni konceptom lika i načinom na koji je on to odigrao", rekao je Sedlar.

Assante smatra da je tema filma jako relevantna za današnji svijet

Assante je izjavio kako već godinama poznaje Sedlara i njegov rad, zbog čega je odlučio sudjelovati u ovome projektu, ali i stoga što je to vrlo relevantna tema za današnji svijet. U filmu glumi oficira JNA, zaduženog za zatvorenike u jednom logoru, te kaže da je to "preinteligentan lik za ono što radi, ali zbog hijerarhije mora to raditi, i upravo zbog toga je nepredvidiv".

"S tim problemom se nosimo u današnje vrijeme, jer su svi globalni lideri nepredvidivi i ne znamo što će odlučiti", rekao je Assante i dodao kako niti jedan rat nije bio složen kao što je bio rat 90-tih godina na Balkanu, a nakon raspada Jugoslavije došlo je do velike tragediju, pa je ovaj film relevantan i danas.

"Mnogi ne znaju da će posljedice rata na Balkanu, ali i ratova koji se trenutno događaju u Ukrajini i Gazi, ostvariti trajne mentalne posljedice na ljude. To ne shvaćaju neke osobe koje bi to trebale shvatiti", rekao je glumac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.