"Ars Croatica" najavila kraj crnom tržištu - zaštitite svoja umjetnička djela

Foto: Ars Croatica

SVI oni koji posjeduju, stvaraju ili se interesiraju za umjetnine, znaju kako je teško kontrolirati tržište koje nije uređeno. I Hrvatsko je do sada bilo tako, no to bi se moglo promijeniti. Uz podršku Hrvatske autorske agencije oformljena je Hrvatska udruga za zaštitu prava likovnih umjetnika "ARS CROATICA" čiji je cilj promicati svijest o važnosti autorskih prava te kontinuirano brinuti o zaštiti prava likovnih umjetnika.

Hrvatsko tržište umjetninama često posluje "na crno", a zbog velikog broja krivotvorina, pokazala se potreba za udrugom koja će tržište učiniti transparentnijim te zaštiti autorska prava umjetnika. "Ars Croatica" nova je i jedina udruga u Hrvatskoj koja okuplja hrvatske umjetnike i njihove nasljednike radi ostvarivanja njihovih autorskih prava, kao i prava slijeđenja. Aktivni je inicijator za izmjenu zakonskih propisa koji bi na bolji način priznavali kupnju umjetničkih djela kao porezno priznati rashod. Na taj bi se način stimuliralo legalan promet umjetninama, a autori bi uz pomoć Udruge dobili mogućnost kontrole trgovine i kretanja svojih djela te sudjelovanje u njihovoj imovinskoj vrijednosti prilikom svake preprodaje.

Udruga potiče i razvoj suvremene likovne umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu, te brine o očuvanju povijesnog hrvatskog likovnog stvaralaštva i ima bilateralne ugovore s istovjetnim udrugama likovnih umjetnika iz zemalja članica Europske unije. Članovi i osnivači Udruge „Ars Croatica“ su poznati autori djela likovne umjetnosti te njihovi nasljednici: Peruško Bogdanić, Boris Bućan, Slobodan Dimitrijević, Fedor Džamonja, Kažimir Hraste, Sabina Kaštelančić, Barbara Kulmer, Stephan Lupino, Božica Dea Matasić, Ranko Murtić, Marko Murtić, Nikola Reiser, Šimun Šutej. Predsjednik Udruge je Fedor Džamonja, dopredsjednik Ranko Murtić, a glavni je tajnik Silvije Hraste.

Za više informacija o Udruzi posjetite službenu internetsku stranicu ars-croatica.hr ili stranicu haa.hr.

Pročitajte više