Arsen, Mišo ili Vice: Moglo bi vas iznenaditi tko je bio najomiljeniji u rodnom gradu

Screenshot: YouTube

DANAS bi Arsen Dedić, da je s nama, slavio 82. rođendan. Malo je onih koji su još za života bili prepoznati samo po imenu, a on je jedan od njih. No on je imao "peh" da se rodio u Šibeniku, gradu koji je iznjedrio još dva glazbena velikana.

Koga su Šibenčani najviše voljeli 1970. otkriva ovaj tekst koji donosimo u suradnji s Yugopapirom.

Ožujak 1970: Šibenik, drevni Krešimirov grad, dao je našoj zabavnoj glazbi tri zaista vrsna interpretatora: Arsena Dedića, Mišu Kovača i Vicu Vukova. A tko je od te trojke trenutno najpopularniji u rodnom gradu pokazala je nedavna anketa. Glasačkim listićima ili usmenim izjavama više od tisuću Šibenčana (najmlađi sudionik napunio je 13 godina, a najstariji, umirovljeni zanatlija, 67) ustvrdilo je trenutnu vrijednost pjevačkih akcija Vice, Miše i Arsena.

Neprijeporno je da se kao veoma pouzdan pokazatelj popularnosti šibenske trojke interpreta lake glazbe može uzeti broj gramofonskih ploča prodanih u dvjema prodavaonicama u Šibeniku. Prošle je godine prodano 1800 ploča s melodijama što ih pjeva Mišo Kovač, dok su Vice i Arsen bili manje traženi pa su ploče s njegovim glasom ušle u 650, odnosno 500 šibenskih domova. Zanimljivo je, na primjer, zabilježiti da je uoči novogodišnjih blagdana "planulo" oko 500 primjeraka "Jugotonove" ploče na kojoj Mišo Kovač interpretira melodije "Više se nećeš vratiti" i i"Reci zbogom". Ta je ploča - kažu u prodavaonicama - još uvijek najtraženija i svaka pošiljka začas se razgrabi.

Razlučivanjem glasačkih listića (i izjava) pokazalo se da je Mišo Kovač izrazito najpopularniji među omladinom (posebno djevojkama) te da Vice Vukov, doajen trojice vrsnih pjevača što ih je dao stoljetni Krešimirov grad, najbolje "stoji" kod starijih sugrađana. U gotovo svim razredima šibenskih škola, koje su obuhvaćene ovom anketom, Mišo je dobio najviše glasova, a od oko 180 sudionika ankete u Centru za ekonomsko obrazovanje Kovač je 116 puta naznačen najboljim, dok ga je samo 5 anketiranih stavilo na treće mjesto.

Međutim, nešto stariji Šibenčani naprosto su "zaboravili" na A. Dedića i M. Kovača, pa ta kategorija građana golemom većinom - koja u prosjeku iznosi oko 70 posto - jedino u glasu Vice Vukova "čuje" istinsku glazbenu kvalitetu.

Zanimljivo je zabilježiti da su omladinci na svojim listićima ili u usmenim odgovorima na glavnim gradskim sastajalištima u prvi plan najčešće "izbacivali" A. Dedića.

Nepobitno je ustanovljeno da je dojučerašnji "treći" prilično naglo (i za mnoge neočekivano) zasjeo na vrh popularnosti. Mišo Kovač je tu poziciju osvojio ponajviše melodijama "Više se nećeš vratiti" i "Čemu da živim". Šibenčani su to listom potvrdili, a Mišinu popularnost ne niječe čak ni golema većina "lavova" i "tigrica" iz Arsenova ili Vicina tabora.

Doduše, priznanja se uglavnom svode na ogradu da će "takve slave biti za tri dana puna kapa", ali valja evidentirati i to da ima, doduše usamljenih, mišljenja da je Mišina glasovna vrijednost "velika nula". No, valja predočiti da su i neki poklonici pobjednika ankete na više glasačkih listića Vicu i Arsena uvrstili u "glazbene bebice", "pjevačke traljavce" itd.

Da su se "vagali" isključivo glasovi šibenske mladeži, Mišo Kovač jamačno bi još izrazitije "prešao" Vicu i Arsena. Prva zbrajanja listića naprosto su najavljivala "katastrofu" dotad neprikosnovene dvojke.

Skupna je bilanca, međutim, podosta izmijenila sliku. No, od 1000 anketiranih Šibenčana 406 je Mišu stavilo na prvo mjesto, 362 na drugo, a 232 na treće.

Kao najpopularniji od šibenske trojke, M. Kovač je dobio glas od Senke Sulie, Biserke Junaković, Slobodanke Crljen, Branke Barač, Nene Kužine, Marice Maleš, Ljubice Koralija, Slavice Mikulandra, Nataše Berač, Ive Markov, Jasne Grubišić, Rose Popović, Mirjane Lovrić, Milke Tomasević, Tone Jurete, Ankice Matić, Radmile Kaludrović, Ankice Zjalić, Mirijne Gatare, Mare Burazer, Kamele Pelajić, Jovanke Martinović, Sibe Roce, Zorke Rakić, Gordane Bošković, Nade Jurage, Gordane Brčić, Elvire Šprljan, Milke Lalice, Sonje Lučić, Milke Spahije, Jerine Stegić, Karmele Skorić, Snježane Pilić, Ankice Bilan, Mirjane Kuzminić, Branke Gregov, Mare Urokalo, Branka Stolića, Seke Slavice, Lidije Eminović, Ankice Čvrljak itd.

Vicu Vukova od nezavidnog plasmana "izvukli" su stariji sudionici ankete. Među omladinom Vice trenutno ne kotira visoko, a najviše glasova dodijelili su mu mladi u Centru za obrazovanje medicinskih stručnjaka, gdje je dobio 32 glasa i gotovo se izjednačio s M. Kovačem. 

Inače, 290 anketiranih Šibenčana Vicu Vukova ocjenjuje najboljim, 340 sudionika odredilo mu je drugo mjesto, a 370 treće. Trenutno je najviše tražen po melodiji "Finili su Mare bali". Vice je najbolji pjevač za Radojku Slavicu, Miru Bagoje, Antulu Bjažić, Nadu Gulam, Davorku Čaleta, Eda Dorbića, Zorana Polaka, Snježanu Slavicu, Vlatku Filipović, Dragicu Jelić, Paška Višića, Branka Škubonju, Katarinu Rodin, Branka Brnića, Radojku Zorić, Stanu Svirčić, Lidiju Mišura, Meri Bjažić, Vedranu Juras, Bojku Zoricu, Zlatu Raščan, Milku Morić, Branku Labor, Mariju Pipunić, Mirjanu Kapeli, Mariju Jović, Nedjelku Lugović, Branku Labor, Istru Čaletu, Ivanku Čoga, Mladenku Klisović, Branku Huljev, Zvonka Šikića, Fabijana Vidovića i druge.
 
Arsenove pjevačke akcije najviše vrijede u završnim razredima srednjih škola. "Vraćam se" i "Kao prijatelj" mnogi ocjenjuju kao najvrsnije Dedićeve interpretacije. Budući šibenski ugostitelji, a to su uglavnom djevojke, iskazale su najviše "bodovne ljubavi" prema Arsenovim pjevačkim mogućnostima, a u skupnoj panorami od 1000 anketiranih Šibenčana njih 304 izjasnilo se za to da je A. Dedić najpopularniji, dok mu je 298 odnosno 398 sudionika ankete dodijelilo drugo, odnosno treće mjesto.

Arsenu Dediću su, među ostalim, prvo mjesto dodijelili Dragica Vujko, Meri Buvinić, Jasminka Božić, Jagoda Ercegović, Jelica Dragojević, Jasenka Vukorepa, Ljiljana Lacmanović, Vlasta Vidović, Jadranka Roca, Ljiljana Vidov, Anđelka Brlek, Željko Ložić, Dunja Grubelić, Zdenko Buva, Biserka Mikulandra, Mirjana Cvetić, Ivica Vukelja, Vinko Grbelja, Marinko Plenča, Zorka Miljak, Marija Franičević, Jagoda Barbača, Radojka Bačić, Divna Lakoš, Ankica Živković, Dušanka Grulović, Marija Silov, Božena Čogelja, Ljiljana Pamuković, Olga Erdelez, Ljiljana Ivanda, Bojana Beban, Danica Radak, Anka Pešić i Nada Popović.

Iako je anketa imala zadatak da iskaže jedino to koliko vrijede "akcije" svakog od trojice renomiranih pjevača među njihovom zavičajnom publikom, prelistavanje glasačkih listića otkrilo je još nešto: na 27 glasačkih listića (od kojih je čak 18 potpisano punim imenom i prezimenom) djevojke su zaželjele da postanu životne družice "usamljenog Arsena" obećavajući mu da će biti veoma pažljive prema "slatkoj, maloj Sandri".

S druge strane, 13 bi djevojaka sasvim jamačno ozlojedile suprugu Miše Kovača jer bi "njihova neizmjerna sreća o kojoj sanjaju u noćima" mogla biti oživotvorena jedino promjenom sadašnjeg (supružničkog) statusa crnokosog Miše.

Što se tiče Vicu Vukova, situacija je nešto manje "alarmantna" - iako mu se 7 pripadnica ljepšeg spola divi kao Apolu i "muškarcu od glave do pete": nije bilo (pismeno izražene) želje da ga se (službeno) prisvoji!

U šibenskom garnizonu Mišo Kovač po broju osvojenih prvih mjesta prilično je nadmoćan. Hoće li ga Arsen ili Vice uskoro "baciti na koljena" nekom novom, tiražnom snimkom, teško je prognozirati. Mišo je zasad nedostižan.

Jer, ako se prepustimo (a u ovom slučaju to nije naodmet) vrednovanju ispunjenih glasačkih listića tako da za prvo mjesto damo 5 bodova, za drugo 2 i za treće jedan bod, lako je izračunati da je tisuću sudionika šibenske ankete Miši Kovaču osiguralo 3348 bodova, Vici Vukovu 2840, a Arsenu Dediću 2812 bodova.

Tekst: Đuro Bećir (Plavi vjesnik, 1970.)

Pročitajte više