Audi R8: S Le Mansa na cestu

VOLKSWAGEN AG je službeno potvrdio ono o čemu se već mjesecima, pa čak i godinama, špekuliralo. Novi bolid prodavat će se pod Audijevom značkom, a na tržište će stiću u drugoj polovici 2007. godine.

Nakon velikih uspjeta u auto-sportu mnogi su u Audiju očito uvidjeli da imaju potencijala za razvoj super-sportskog automobila koji može u svakom pogledu konkurirati bilo kojem automobilu snova.

Prve naznake budućeg modela mogle su se vidjeti još prije dvije godine kad je u Frankfurtu predstavljen koncept Le Mans, a svakako tu su još filmska uloga jednog koncepta (film "I, robot", koncept Audi RSQ), te sudjelovanje u stvaranju Bugatti Veyrona.

Sudeći po konceptu kojeg je pokretao 5.0 V10 FSI biturbo motor baziran na motoru iz Lamborghinija Gallarda, novi bi model u serijskoj izvedbi trebao pružati izuzetne performanse. Središnje postavljen motor, pogon na sve kotače, aluminijska karoserija - samo su neki od Audijevih aduta.

Kome ni to nije dovoljno, neka zna da je motor u konceptu razvijao 610 KS i 750 Nm, što je bilo dovoljno za 345 km/h maksimalne brzine i ubrzanje do 100 km/h u 3.7 sekundi.

Audi R8 će se proizvoditi u tvornici u Neckersulmu u čije će pogone biti uloženo oko 28 milijuna eura. Spomenuti model je jedan od šest planiranih noviteta s kojima bi Audi u naredne tri godine trebao dostići milijunsku nakladu.

Što se tiče cijene, ona je zasad nepoznata, ali se može očekivati da neće prelaziti šesteroznamenkastu granicu. Naravno, govorimo o europskoj valuti. 

Pročitajte više