Aukcija predmeta iz doma Eltona Johna premašila očekivanja

PRODAJA predmeta iz doma britanske pop zvijezde Eltona Johna, koji je na taj način odlučio prijeći u minimaliste nakon godina raskošne ekstravagancije, premašila je očekivanja ostvarivši u utorak 1,4 milijuna funti prihoda.

Očekivalo se da će aukcija predmeta od elizabetinskih slika do kreveta iz razdoblja art deco skupiti 800.000 funti, s cijenama od 40 do 40.000 funti po predmetu.

Na aukciji su bile ponuđene slike, komadi namještaja, bižuterija pa čak i par pudlica.

"To nije bila prodaja uspomena, ali se Eltonov ukus pokazao vrlo privlačnim za sve kupce pune entuzijazma diljem svijeta", rekao je stručnjak aukcijske kuće Sothebys Marcus Linell.

Za razliku od 1988. godine kad je na aukciju išla garderoba Eltona Johna, u utorak je na prodaji bilo malo osobnih stvari.

"Elton je kupio sve u naletu u šest mjeseci, a onda je svojem dekorateru rekao da napravi nešto od toga", objasnio je glasnogovornik Sothebysa prije početka aukcije.

Najveću cijenu postigla je slika Maxwella Armfielda "Madison Square Park", prodana dvostruko skuplje nego je procijenjena na početku - za 67.000 funti - dok je portret kraljice Elizabete I. iz 1617., procijenjen na 40.000 funti, prodan za 54.000 funti.

Slike su dio velike zbirke portreta iz 16. i 17. stoljeća čije se cijene kreću od 4000 funti naviše, a nalazile su se u pjevačevu domu u Holland Parku.

Na aukciji su prodavane svjetiljke, stakleni predmeti, ogledala, svijećnjaci, stolovi, kuhinjski ormari, satovi, kipovi, komplet posuđa i pribora za večeru, dvije dnevne sobe i nekoliko spavaćih.

Eltonov vlastiti satenski krevet od brezovine i ružinog drveta, procijenjen na 1500 funti, prodan je za 3600 funti.

Prodano je gotovo sve od ponuđenog - od dnevne sobe presvučene tkaninom s leopardovim uzorkom do slike Paula Jouvea koja prikazuje crnog jaguara kako vreba na nevinu žrtvu.

Pročitajte više