Autor Doodlea kojim je Google proslavio uspjeh Vatrenih: "I oni su navijali za Hrvatsku"

Foto: Vedran Klemens/Google

JUČERAŠNJI dan povijesnog dočeka Vatrenih uljepšao je i Google. Na najpopularnijem internetskom pretraživaču stajao je Google Doodle s hrvatskim motivima kojeg je kreirao ilustrator Vedran Klemens.

Klemensu ovo nije bio prvi navijački Doodle koji je stvorio za Google, a mi smo popričali s njim i upitali ga otkud inspiracija te kako je uopće došlo do suradnje s Googleom.

"Kad je počelo Svjetsko prvenstvo Google je odlučio napraviti najveći Doodle projekt dotad i angažirati po jednog ilustratora iz svake od 32 zemlje sudionice da naprave Doodle koji će predstavljati njihovu zemlju na Googleu u cijelom svijetu, na svaki dan kad reprezentacija igra. Ne znam kako izgleda proces kojim su me izabrali da predstavljam Hrvatsku, ali javili su mi se s ponudom direktno na mail. Ja sam naravno oduševljeno prihvatio", ispričao nam je Klemens koji je napravio dva navijačka Doodlea.

"Prvi je nastajao dugo i teško. Bili su jako zahtjevni, htjeli su mnogo skica dok nisu prihvatili finalnu ideju. Cijeli proces je trajao dugo, razvukao se na dva mjeseca, jer je to i njima u Googleovom odjelu za Doodleove bio najsloženiji projekt koji su radili i nije im bilo lako surađivati s 32 ilustratora istovremeno", prisjetio se.

"A finalni je bio čista suprotnost, nastao je prebrzo, u dahu, u samo dva dana prije finala. Još sam bio mamuran nakon pobjede nad Engleskom, a već sljedeći dan sam morao napraviti slavljenički Doodle", ispričao nam je i dodao da se takve ilustracije inače promišljaju i crtaju u barem četiri do pet puta duže.

"Ovo je bila iznimna situacija", zaključio je.

U finalnom, slavljeničkom Doodleu posebno se ističe motiv vatrenog srca koje je inspirirano popularnom navijačkom pjesmom.

"Sretan sam što smo od 32 ilustratora samo francuski ilustrator i ja dobili tu nevjerojatnu priliku da crtamo slavljenički Doodle. A ponosan sam najviše na to što sam ga radio jako umoran i u velikoj brzini, a uspio sam dobiti ono što sam htio: zabilježiti djelić atmosfere, strasti i ponosa koje smo tada svi osjećali u Hrvatskoj. Vatreni su zaslužili najbolji Doodle. Guglaši su bili jako zadovoljni, oduševilo ih je kad su saznali što znači srce vatreno. Nisu tražili ni najmanju korekciju. A posebno me nasmijalo što su, iako su Amerikanci, pred kraj počeli pratiti sve utakmice. Navijali su za Hrvatsku u finalu", rekao nam je.

Vedran je inače i sam pratio sve utakmice Vatrenih, iako, kako nam je objasnio, inače ne prati nogomet. "Pratio sam od prve utakmice i svaki put sam izgubio i živce i glas, ali vrijedilo je. Svjetsko prvenstvo je više od nogometa i tad se obično zarazim. Mislio sam da nikad više neću doživjeti 1998. godinu, ali evo sad je bilo još luđe i ljepše", kaže.

Pročitajte više