Autor otkrio kako je nastala najgledanija fotografija na svijetu

Screenshot: YouTube/Desktop

FOTOGRAF koji stoji iza najgledanije fotografije na svijetu otkrio je okolnosti pod kojima ju je snimio.

Ako ste korisnik Windows operativnog sustava, vjerojatno ste barem jednom u životu koristili ovu pozadinu na svojem računalu. Prema nekim procjenama, čak milijarda ljudi vidjela je pozadinu "Bliss", koja je time najgledanija fotografija na svijetu.

Najgledanija fotografija na svijetu

Fotograf koji je snimio tu fotografiju zove se Charles "Chuck" O'Rear (81) i tvrdi da je jednostavno bio na pravom mjestu u pravo vrijeme. U intervjuu za People 2021. Charles je objasnio da uvijek nosi kameru sa sobom jer nikad ne zna kada može snimiti dobru fotografiju.

O'Rear je snimio ono što se smatra najgledanijom fotografijom na svijetu u siječnju 1996. kada je putovao u posjet tadašnjoj djevojci, sadašnjoj supruzi Daphne Larkin, s kojom je u braku više od 20 godina.

Uvijek nosi fotoaparat

Vozio se od svoje kuće u St. Heleni u Kaliforniji do njezine u okrugu Marin, ističući da je često stajao kako bi fotografirao jer je krajolik usput bio jako lijep. Neki sumnjaju da je fotografija "Bliss" fotošopirana.

"Kada je na filmu, ono što vidite je ono što dobijete", objašnjava O'Rear, koji je fotku snimio pomoću fotoaparata Mamiya RZ67 s Fuji Filmom u boji i stativom.

"Nije to bilo ništa neobično. Koristio sam film koji je imao sjajnije boje, Fuji Film u to vrijeme, a leće RZ67 bile su jednostavno izvanredne. Veličina fotoaparata i filma zajedno čini razliku i mislim da je pomogla fotografiji da se još više istakne. Da sam je snimio s 35 milimetara, ne bi imala ni približno isti učinak", kaže O'Rear u videu za Microsoft.

Fotka završila u rukama Billa Gatesa

Njegova fotografija završila je kod suosnivača Microsofta Billa Gatesa, nakon što je Gatesova grupa Corbis kupila Westlight stock fotoagenciju 1998. godine, a Westlight je bila agencija kojoj je fotograf prvotno poslao "Bliss".

Microsoft je kupio "Bliss" za više od 100.000 dolara (točan iznos je nepoznat) i postao je Windows XP desktop slika koju danas svi poznajemo.

Međutim, transakcija nije išla glatko kako je planirano. O'Rear je platio visoku svotu za sliku da je Fed Ex "ne bi dirao". To je značilo da je O'Rear morao uskočiti u zrakoplov i osobno predati originalnu fotografiju u Microsoftov ured u Seattleu.

"Na nadgrobnom spomeniku će pisati - fotograf "Blissa"

"Dobivam e-mailove možda svakih tjedan ili dva vezane uz fotografiju 'Bliss'", objašnjava O'Rear. "Na tvom nadgrobnom spomeniku neće pisati da si radio za National Geographic, nego 'Fotograf Blissa'", rekla je njegova supruga Daphne.

O'Reara fotografija koju je snimio prati gdje god se pojavi.

"Slika je posvuda, kao što svi znamo. Bez obzira gdje bili u svijetu - Indija, Tajland, Grčka - ta je slika uvijek tu - ili na nekom starom računalu u luksuznom hotelu koje nije ažurirano 30 godina ili na reklamnim panoima, u zrakoplovima, u zračnim lukama. Šetali smo čikaškom zračnom lukom prije mnogo godina i vidjeli je", govori O'Rear i dodaje:

"Imam teoriju da će svatko stariji od 15 godina do kraja života pamtiti ovu fotografiju. Dakle, sada sam u srednjoj školi, imam 15 godina, bio sam za svojim računalom u školi i idem na fakultet, idem na posao i sada imam 50 godina, 70 godina i vidim tu sliku negdje. Neću se sjećati gdje sam je vidio, ali ću je zapamtiti", zaključio je. 

Pročitajte više