Autori serije izazvali kontroverze: Nisu provjerili natpise na arapskom, a onda je krenula lavina

Screenshot: Homeland/Showtime

"HOMELAND" je nagrađivana televizijska serija, no zadnja epizoda koja je u Americi emitirana proteklog vikenda, izazvala je pravu rasističku dramu. Ekipa serije "Domovina" (kako je prevedena kod nas) u produkciji kuće Showtime, unajmila je umjetnike koji su nacrtali grafite kako bi izbjeglički kamp u Bejrutu bio što autentičniji.

"Domovina je rasistička" i "Domovina je vic i nije nas nasmijala" poruke su na arapskom koje su izazvale probleme TV ekipi. Berlinski umjetnici to su napravili namjerno, a jedan od autora otkrio je kako isprva nisu htjeli prihvatiti posao, ali su zatim vidjeli priliku da na taj način mogu izraziti svoje mišljenje o seriji. Njihova poruka je i više nego jasna.


"U samoj prvoj sezoni 'Domovine' američkoj javnosti je objašnjeno da je Al-Kaida zapravo iranski poduhvat. Prema priči, ne samo da ima bliske veze s Hezbolahom, već Al-Kaida traži osvetu protiv SAD u ime Irana", arapski grafiti umjetnici Heba Amin and Caram Kapp objašnjavaju u čemu je problem, piše Independent.co.uk.

Autori grafita jasno su izrazili svoj stav


Producenti na svoju grešku nisu provjeravali natpise koji su se emitirali u seriji. "Domovina NIJE serija", "Situaciji ne treba vjerovati","Ova serija ne predstavlja stavove umjetnika"... još su neki grafiti koji su se pojavili u seriji u kojoj glumi i holivudska zvijezda Clare Danes. 

"U njihovim očima, arapski natpisi su samo vizualni dodatak koji kompletira horor-fantaziju Bliskog istoka, poster sliku koja dehumanizira cijelu regiju na neljudske figure u crnim burkama i pored toga, ove sezone, na izbjeglice", objašnjavaju umjetnici.

Reakcija je stigla i iz produkcije Showtime. "Voljeli bismo da smo te grafite uočili prije nego što su izašli u eter. No, kako je "Domovina" uvijek težila dubljoj poruci, ne možemo se ne diviti ovoj umjetničkom sabotaži", piše Alex Gansa, jedna od autorica nagrađivane serije.
 

Pročitajte više