Autorica biografije Orwellove supruge: On je bio sadist, mizogin i homofob

Foto: Profimedia

Biografija supruge Georgea Orwella bit će ispravljena nakon pritužbi djece piščevih prijatelja.

Knjiga Wifedom: Mrs Orwell's Invisible Life, koja govori o borbama autorove prve supruge Eileen O'Shaughnessy iz 1984. godine, objavljena je u kolovozu. Govoreći na književnom festivalu u Cheltenhamu, autorica Anna Funder opisala je Orwella kao "sadista", "mizogina" i "homofoba".

Funder je istaknula doprinos O'Shaughnessy Orwellovom djelu, uključujući i to kako mu je navodno pomogla da napiše svoj klasik Životinjsku farmu iz 1945. godine.

Tvrdi i da je Orwell tada imao 27-godišnju ljubavnicu Celiju Kirwan, s kojom je išao na putovanje u Wales sa svojim prijateljem Arthurom Koestlerom 1940-ih nakon smrti njegove supruge.

Javila se kći Celije Kirwan

Autorica je napisala da je Kirwan rekla da je Orwell vodio ljubav na "dominantan način" ponašajući se "nadređeno". No prema The Observeru, Ariane Bankes, Celijina kći, rekla je:

"Znam iz pisama između moje majke i njezine sestre Mamaine, koja je bila udana za Koestlera, da unatoč Orwellovom navaljivanju, ona nikad nije htjela spavati s njim, nikad to nije učinila."

Ona je jedno od dvoje djece Orwellovih prijatelja koji su pisali Vikingu, izdavaču knjige, žaleći se na pogreške u biografiji. Dodala je da je Funder lažno tvrdila da je Kirwan otišla na Juru, u Škotsku, da ostane kod Orwella 1940-ih.

U djelu je također pogrešno navedeno da je Orwell rođen u Burmi, a ne u Indiji. Funder je nakon kritika izjavila za The Observer: "Složili smo se da treba ukloniti reference da je Celia bila ljubavnica Orwella i posjećivala ga na Juri."

Kritizirala Orwella jer nije spomenuo ime svoje žene

"Orwell je doista bio sadist i ženomrzac, ali i dalje je moćan pisac i njegova djela vrijede", zaključila je. Quentin Kopp, čiji je otac bio Orwellov zapovjednik kada se borio u Španjolskom građanskom ratu, također se žalio.

Rekao je da je Funder nametnula "moderni feministički pogled na brak od prije 80 godina". Funder je također kritizirala Orwella, koji je služio kao policajac u Burmi, jer je 37 puta spomenuo svoju ženu u Počasti Kataloniji, ali nikad nije upotrijebio njezino ime.

Posvojeni sin para Richard Blair rekao je prošlog mjeseca za Daily Mail da je Orwell jednostavno štitio svoju suprugu, koja je otputovala u Španjolsku kako bi mu pomogla tijekom njegovih borbi u Španjolskom građanskom ratu.

"Razlog zbog kojeg moj otac nije spomenuo moju majku imenom je to što bi NKVD (preteča sovjetskog KGB-a) znao koga treba tražiti", rekao je.

"Privlačili su ga muškarci"

Funder je sugerirala i da su Orwella privlačili drugi muškarci. Pisala je o njegovom "zadovoljstvu što ga svlači momak u Burmi" te je spomenula njegovu "intenzivnu privlačnost" prema mladom talijanskom vojniku kojeg je upoznao u Španjolskoj.

Na književnom festivalu u Cheltenhamu rekla je da je Orwell bio silno homofobičan, ali da su ga jako privlačili muškarci i da ga žene seksualno nisu posebno zanimale. No Blair je rekao da su te tvrdnje "sranje". "Moj otac je bio previše naklonjen ženama i privlačile su ga", kazao je.

Također je navela da je O'Shaughnessy njezin suprug osudio na naporan život. Morala je odštopavati primitivni vanjski zahod u njihovoj kući u Hertfordshireu unatoč bolovima od krvarenja iz maternice, koji su je kasnije doveli do smrti.

"Ona upliće svoj život u priču i dopušta si da zamišlja što se događalo u Eileeninoj glavi. Mislim da je to vrlo neiskreno", komentirao je Blair.

Pročitajte više