Baby Lasagna lupio je šamar HDZ-ovcima. Dvaput

Foto: Emica Elvedji/Pixsell

USTAT PA REĆ: Baby Lasagna.

Inače smatram da ako te vole baš svi, nešto radiš pogrešno. Ne i ovog puta. "Klinac" iz Umaga uspio je u onome što se činilo nemoguće: ujedinio je desničare i ljevičare, vjernike i ateiste, Hrvate i Srbe. Sve je osvojio svojom dobrotom. Ok, osim Dejana Lovrena.

"Fuj, demonizam", među prvima se o hrvatskom predstavniku na Eurosongu oglasio - nogometaš. Jer što bi drugo dečko sa šminkom na pozornici koji otpjeva brzu pjesmu mogao predstavljati? Malo se zajebao. 

Ni par dana poslije toga Baby Lasagna dao je intervju za najkatoličanskiji portal u Hrvatskoj (a vjerojatno i u svijetu) - Bitno.net, u kojem otkriva da redovno čita Bibliju i ide na misu. "Inspiriraju me sveci, njihova skromnost i siromaštvo", rekao je s križem oko vrata.

Veliki katolici nisu ga za to kratko vrijeme stigli ni osuditi, a zatim su ga odmah počeli dizati u nebesa. No poslao je Marko poruku i njima. "U katoličanstvu Isus kaže: 'Ljubi sve, svakoga, svog neprijatelja', i onda izađe mali Nemo i Hrvati ga nazivaju spodobom", poručio je Purišić.

Ne laže ni sebi ni drugima

Sve u vezi s njim je šokantno. Svaka njegova izjava. Kod Baby Lasagne nema velikih riječi kojima se ne kaže ništa, kako smo navikli u javnom prostoru. On ne glumi i kaže ono što mu je na duši i u srcu. Bez obzira kako će bilo tko na to reagirati.

"Lako je moguće da je ovo teško pucanje u nogu, ali ja ne mogu drugačije. Znaš, ono, mi dođemo tu na pretpartyje, jedemo svi skupa i ja se križam ono prije jela. (...) To je moje uvjerenje za koje ja mislim da je istinito i ne bih mogao spavati da ga skrivam, da lažem, da se izvlačim... To je ono što mi je u životu crno na bijelo", odgovorio je na pitanje boji li se kako će eurovizijska publika reagirati na njegove stavove o vjeri.

I nikome ova izjava nije zasmetala. Ni ljevičarima ni ateistima. Marko Purišić jedna je od rijetkih osoba u Hrvatskoj koje ne prikupljaju bodove na vjeri, već otvoreno priznaju da bi ih baš zbog toga mogli izgubiti, ali spremni su na to jer ne žele lagati ni sebi ni drugima.

Baby Lasagna o Izraelu i Palestini: Ja se u to ne razumijem

Baby Lasagna je i jedan od rijetkih ljudi u Hrvatskoj koji priznaju da nisu geopolitički stručnjaci. U Hrvatskoj (i regiji, znam da ćete me napasti jer sam iz Hercegovine) navikli smo da svi o svemu znaju sve, ali ne i on. 

"Osjetilo se dosta napetosti u backstageu kad je prošla Izraelka, neki su se čak i posvađali s njihovom delegacijom. Osjetila se neka napetost, ja se u to ne razumijem i nisam informiran, iako bih se trebao informirati da znam što se događa i zašto su svi napeti. Ali, da, osjetila se napetost", rekao je.

On se u to ne razumije i nije informiran. Kratko i jasno. Glazbenik je i bavi se glazbom, ne petlja se u nešto o čemu nije informiran, ne prikuplja bodove ni na političkoj situaciji i komentira samo ono što se tiče njega. Kakav endem.

Ne zaboravimo ponovno spomenuti da je HRT Baby Lasagnu držao kao rezervu za Doru. Čovjek koji je ostvario povijesni uspjeh Hrvatske na Eurosongu i osigurao joj brutalnu promociju u svijetu umalo je postao copywriter jer je glazbenim stručnjacima na HRT-u bolje zvučalo Vodu piti trizan biti od Rim Tim Tagi Dim.

Dva šamara HDZ-u

I sada je taj *umalo copywriter* najpoznatija zvijezda u Hrvatskoj. Dežurni lešinari odmah su pokušali ugrabiti komadić njegove slave. Plenković se prvi pojavio na dočeku u Zagrebu da se rukuje s njim pred kamerama (s dečkom koji pjeva o mladima koji moraju otići iz Hrvatske zbog njegove stranke - IRONIJA ŽIVOTA). Prvi šamar.

Ponudio mu je i 50.000 eura, a Marko je i nakon toga ostao dosljedan. Lupio mu je šamarčinu (OPET) donirajući svaki cent djeci oboljeloj od raka. "Hvala, ali postoje oni kojima će ti novci daleko više pomoći", poručio je gospodin Purišić i ostavio bez teksta cijelu Hrvatsku (i regiju).

Kad su Plenkovićevi uhljebi pomislili na potrebitije? "Gledaj kako jedemo i pijemo na račun poreznih obveznika", čula sam ih osobno kako govore uz smijeh rugajući se svima koji se nisu prodali poput njih.

Baby Lasagna se, čini se, ne prodaje. Ni za 50.000 Plenkovićevih eura ni za trofej na Eurosongu. A sve nas je kupio svojom jednostavnošću i poštenjem. Stidljivi dečko iz Umaga, Elizabetin zaručnik, privatno vjernik, javno megazvijezda i - veliki obožavatelj mačaka.

Hrvatsko, ovo je najbolje što si dosad imala. Barem se tako zasad čini. Ne znam zaslužujete li ga. Ipak je većina vas na izborima birala - HDZ. 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više