Bad Daughter, Urban, Portomorto: Ovo su ovogodišnji dobitnici Porina

Foto: Davor Javorovic/Pixsell

NA DODJELI glazbenih nagrada Porin, održanoj u četvrtak u Osijeku, za pjesmu godine nagrađen je Damir Urban za hit Sama, a Porini za životno djelo dodijeljeni su Veri Svobodi Njikoš i Juri Stubliću te posmrtno Akiju Rahimovskom.

Na svečanoj dodjeli u osječkoj sportskoj dvorani Gradski vrt za album godine Porinom su nagrađeni Urban&4 za album Lipanj, srpanj, kolovoz, a kao najbolji novi izvođač nagradu je osvojio Filip Rudan. Za najbolju žensku vokalnu izvedbu nagrađena je Bad Daughter za skladbu Favourite Game, dok je za najbolju mušku vokalnu izvedbu Porina dobio Matija Cvek za pjesmu Ptice.

Za najbolji album klasične glazbe Porina je osvojio album Koncerti za saksofon i gudače Nikole Fabijanića i Acoustic Projects Strings. Nagradu za najbolji album pop glazbe dobio je Izbirljivo i slučajno Matije Cveka, dok je kao najbolji album rock glazbe Porinom nagrađen album Lipanj, srpanj kolovoz skupine Urban&4.

Najboljim albumom alternativne glazbe proglašen je album Portopop izvođača Porto Morto, a za najbolji album jazz glazbe Porina su dobili Zvonimir Šestak Groove Asembly za album In the Pocket i Šimun Matišić Quintet za album Tribute to B.P.

37 kategorija na Porinu

Nagrada Porin ove se godine dodjeljivala u ukupno 37 kategorija, a Porina za životno djelo dobili su Vera Svoboda Njikoš, Jura Stublić i posmrtno nedavno preminuli pjevač Parnog valjka Aki Rahimovski.

Izvršni direktor Porina Davor Drezga zahvalio je Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na domaćinstvu i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje dodjele Porina, koja se, istaknuto je, održala na velikoj sceni, s produkcijom na zavidnoj razini

Glavna tajnica Porina Ivana Martinac izjavila je novinarima kako je od posljednje dodjele Porina u Osijeku prošlo 16 godina i kako organizatori smatraju da se priredba ne treba centralizirati u Zagrebu, nego održavati u raznim hrvatskim gradovima.

Dodala je kako je ove godine za 37 kategorija pristiglo ukupno 2116 prijava, samo za pjesmu godine bila je prijavljena 381 skladba, te istaknula kako se iduće godine održava jubilarna 30. dodjela Porina.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je da je Grad Osijek ponosni domaćin glazbeno-scenskog spektakla, koji je okupio najbolje glazbenike i najbolje publiku. Grad organizira mnogobrojne glazbene, kulturne i sportske priredbe te tako pokazuje da je Osijek vrlo živ grad, s puno događaja, dodao je Radić.

Pročitajte više