Bar jednom ste razbili staklo na mobitelu? Ovaj izum mogao bi vas spasiti muke

Foto: Instagram

JEDNA od najvećih muka današnjice za sve vlasnike pametnih telefona svakako je osjetljiv ekran koji se svako malo nekome razbije nakon pada mobitela. Na sreću, grupa znanstvenika osmislila je rješenje za taj problem, otkrivši novi tip neprobojnog stakla baziranog na neprobojnosti školjaka.

Ako otvorite kamenicu, vidjet ćete da je unutrašnjost sastavljena od sedefa - glatke tvari koja povezuje unutarnju školjku nekih mekušaca. Upravo je taj materijal potaknuo znanstvenike da izume novu vrste stakla. Pod mikroskopom, sedef izgleda kao da je načinjen od sićušnih građevnih blokova, a kad se suoči s tlakom ili silom (odnosno padne na pod), sitni se blokovi razmaknu bez izazivanja loma materijala.

Tako materijal pokazuje da, samo zato što je nešto slabo, ne znači da nije izdržljivo. "Životinje uzimaju relativno slabe sastojke - krhke mineralne, meke proteine - i pretvaraju ih u tvrdi, ali krajnje čvrst oklop", rekao je za Daily Mail Francois Barthelat, inženjer sa Sveučilišta McGill koji je vodio novo istraživanje.

Za kopiranje nevjerojatne strukture sedefa, znanstveni tim je koristio pulsirajući ultraljubičasti laser kako bi stvorio kvadratne ili šesterokutne uzorke poput cigli na borosilikatnih staklenim pločama. Ti su slojevi zatim laminirani i složeni s vrstom plastike koja se koristila kao "žbuka".

"Bilo koji stručnjak za stakla reći će vam da je upiranje snažnog lasera u komad stakla loša ideja jer će uzrokovati smanjenje snage. "Međutim, naše staklo je dobar primjer da uklanjanje materijala i naizgled oslabljujući procesi zapravo čine materijal mnogo boljim. Staklo nadahnuto biološkim vlaknima je od dva do tri puta otpornije na udarce nego laminirano i kaljeno staklo", dodao je Barthelat.

Ono što ide u prilog ovom izumu je njegova laka i brza izrada s razumnim troškovima pa bi ova inovacija uskoro mogla postati dijelom naše svakodnevice.

Pročitajte više