BBC: Titov tajni nuklearni bunker danas je jedna od najneobičnijih galerija na svijetu

Screenshot: YouTube

"NAIZGLED tradicionalna bosanska kuća nadomak Konjica zapravo je ulaz u jednu od najvećih tajni iz vremena hladnog rata - Titov nuklearni bunker", riječi su kojima počinje reportaža BBC-ja o najvećoj investiciji bivše Jugoslavije.

Tajna Titova bunkera desetljećima je držana u tajnosti, a danas je otvoren za javnost i predstavlja jednu od najneobičnijih umjetničkih galerija na svijetu, prikazujući radove koji opisuju život u bivšoj Jugoslaviji i promjene koje su dovele do njenog raspada.

Objekt je građen punih 26 godina, od 1953. do 1979., a u pitanju je jedna od najbolje čuvanih tajni bivše Jugoslavije. U izgradnju je uloženo tadašnjih 4,6 milijardi dolara, a bio je namijenjen za Tita i njegovih 350 najbližih suradnika. Građen je za slučaj atomskog rata, a samo atomsko sklonište može izdržati nuklearni udar jačine 20 kilotona.

"Trenutno u bunkeru imamo 137 umjetničkih djela koje je stvaralo 106 umjetnika. Većina, točnije 76 umjetnika je svoja djela postavljena ovdje predstavilo na bijenalu u Veneciji s izuzetnim uspjehom, zbog čega su mnogi stručnjaci našu kolekciju proglasili najvrednijom kolekcijom suvremene umjetnosti u jugoistočnoj Europi", rekao je za BBC glavni vodič u nekadašnjem Titovom bunkeru, Mirnes Bajić.

On je ocijenio da su umjetnička djela postavljena u bunkeru "provokativna za posjetitelje" jer, kako kaže, oni ne mogu vidjeti samo prošlost nego ih ta djela tjeraju da razmišljaju o suvremenom trenutku, ali i o budućnosti.

Pročitajte više